Misterul mortii lui Gagarin, inca nedezlegat

Luni, 31 Martie 2008, ora 13:40
4613 citiri
Misterul mortii lui Gagarin, inca nedezlegat

La 40 de ani de la moartea primului om care a ajuns in spatiu, Iuri Gagarin, inca nu au fost stabilite circumstantele in care s-a produs accidentul aviatic din 27 martie 1968, in urma caruia a decedat cosmonautul sovietic, relateaza AFP. Gagarin, care a efectuat zborul istoric de la 12 aprilie 1961, a murit 7 ani mai tarziu, dupa ce avionul pe care il pilota, un MIG-15, s-a prabusit in regiunea Vladimir.

Anuntul mortii sale a bulbersat fosta URSS si Partidul Comunist a decis sa nu publice rezultatele anchetei privind cauzele accidentului, pe motiv ca doreste evitarea punerii la indoiala a calitatilor profesionale ale celui considerat erou de poporul rus.

Incidentul a alimentat de-a lungul timpului cele mai inedite scenarii despre moartea lui Gagarin, de la o comanda politica data de Leonid Brejnev, care ar fi fost invidios pe popularitatea astronautului pana la cea potrivit careia extraterestrii s-ar fi razbunat pe primul om care cucerise spatiul. Totusi, ipoteza cea mai plauzibila, potrivit specialistilor, este ciocnirea avionului cu un balon meteorologic, un raport definitiv nefiind niciodata facut public.

"Toate documentele au fost declarate secrete si raportul anchetei a fost depus la arhiva cu mentiunea Top Secret", informeaza cotidianul Komsomolskada Pravda. De asemenea, resturile epavei au fost depuse in containere speciale, pastrate in Institutul de cercetare numarul 13, al Ministerului Apararii. "Nu este nevoie de o ancheta suplimentara. Nici nu se pune problema deschiderii containerelor", a afirmat un responsabil din cadrul institutiei.

Un grup de ingineri si jurnalisti a solicitat, in 2005, presedintelui Putin o noua ancheta, dar Kremlinul a raspuns ca nu exista motive pentru a pune la indoiala concluziile primului raport.

Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
IPJ Hunedoara a anunțat că un apel la numărul de urgenţe 112 a anunţat că pe o stradă din Orăştie, judeţul Hunedoara, a fost găsit trupul neînsufleţit al unui tânăr. Poliţiştii...
#Yuri Gagarin, #deces, #secret , #stiri externe