Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Moartea unui presedinte

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 07:42
6798 citiri
Moartea unui presedinte
Foto: jfklibrary.org

In urma cu exact 46 de ani, in 22 noiembrie 1963, presedintele John F. Kennedy era asasinat in timpul unei vizite in orasul texan Dallas. Moartea celui mai tanar si popular presedinte al Statelor Unite a ramas in memoria americanilor de orice varsta ca unul dintre cele mai tragice momente ale istoriei tarii.

Nici pana astazi nu s-a aflat ce s-a intamplat in acea zi si cine a pus la care asasinatul, moartea celui de-al 35-lea presedinte american fiind subiectul a numeroase scenarii si teorii conspirative. Ce s-a intamplat in celebra limuzina albastra este, insa, cunoscut de toata lumea.

Kennedy si sotia lui, Jacqueline, traversau centrul orasului Dallas impreuna cu guvernatorul statului Texas si sotia acestuia. Pe marginea strazilor multimea il aclama pe presedinte. Cu doar cateva momente inainte de tragedie, sotia guvernatorului ii spunea cat de mult il iubesc oamenii din Dallas.

Apoi, la 12.30, s-au auzit trei focuri de arma. Primul si-a ratat tinta, toata lumea crezand ca sunetul a fost provocat de o petarda. Al doilea l-a nimerit pe presedinte in spate si i-a iesit prin gat, dupa care l-a lovit si pe guvernator. Urmatoarea lovitura a fost cea fatala, Kennedy fiind impuscat in cap.

JFK a fost transportat de urgenta la spital, dar a fost declarat mort o jumatate de ora mai tarziu.

Presupusul asasin, Lee Harvey Oswald, a fost prins imediat, in mai putin de o ora si jumatate de la comiterea crimei si a ramas autorul oficial al ei. Ancheta ulterioara a confirmat ca el era vinovat de moartea presedintelui, dar adevarul nu s-a aflat niciodata deoarece a fost ucis doua zile mai tarziu si nu a apucat sa le spuna anchetatorilor ce s-a intamplat.

Scenarii si teorii

Concluziile comisiilor de investigatii au fost initial acceptate de public, dar sondajele realizate de atunci arata ca 80% din americani nu cred in varianta oficiala si nici in dovezile prezentate in 1963.

Printre aspectele care nu au fost clarificate nici pana acum se afla si numarul de gloante care s-au tras asupra lui Kennedy. Cei mai multi spun ca au auzit trei focuri de arma, dar sunt voci care afirma ca ar fi fost patru gloante, ceea ce inseamna ca Lee Harvey Oswald nu a actionat singur.

Varianta unui al doilea lunetist este sustinuta si de traiectoria ciudata a primului glont, care l-a lovit pe guvernatorul de Texas dupa ce a intrat prin umarul presedintelui si i-a iesit prin gat. Astfel, ar fi trebuit ca acesta sa-si schimbe directia singur, lucru care i-a adus numele de "glontul magic".

Si martorii care s-au aflat acolo confirma ipoteza. 35 dintre ei spun ca impuscaturile s-au auzit din fata, iar 56 le-au auzit din spate. Mai mult, alti cinci sunt convinsi ca le-au auzit din ambele parti.

De asemenea, un medic din Camera de Urgente a observat rana foarte mare din partea din spate a capului era cu siguranta provocata de iesirea glontului, ceea ce insemna ca acesta fusese tras din fata.

Asasinatul a fost studiat si de lunetisti ai Marinei SUA, care au afirmat ca este imposibil sa se fi intamplat asa cum afirma comisia de investigatii a FBI. Unul dintre instructorii scolii de lunetisti a declarat ca nici el nu ar fi putut sa traga asa.

Scenariile conspirative privind existenta mai multor tragatori sunt mai actuale ca oricand dupa aproape 50 de ani de la asasinarea lui JFK si datorita tehnologiei moderne care permite o analiza mai atenta a acelui moment. Astfel, in urma cu doi ani, o analiza spectografica a metalului din care erau fabricate gloantele a dovedit ca au fost folosite cel putin doua arme.

Dupa ce rezultatele analizei au fost facute publice, un expert FBI in metalurgie a declarat ca, in 1963, gloantele au fost considerate ca provenind din aceeasi arma doar in urma analizei continutului de plumb. In acest fel, aproape orice glont tras in Texas in anul respectiv ar fi putut sa provina din arma lui Oswald.

Potrivit altor scenarii, John F. Kennedy ar fi fost asasinat de agenti cubanezi, ca razbunare pentru atacul din Golful Porcilor, din 1961, sau de mafiotii nemultumiti ca acesta l-a lasat pe fratele lui, procurorul general Robert Kennedy, sa ii aresteze.

Alte variante spun ca totul a fost pus la cale de vicepresedintele Lyndon Johnson, care a devenit presedinte in locul lui, sau de israelieni care vroiau sa scape de el pentru ca nu era de acord cu programul lor nuclear.

Pacepa vede mana rusilor

Rusii nu puteau sa nu fie implicati in aceste scenarii. Implicarea lor a fost descrisa mai tarziu chiar de fostul sef al DIE, colonelul Ioan Mihai Pacepa, intr-una din cartile sale. El spune ca in uriasa arhiva JFK, desecretizata in mare parte in anii 1990, a descoperit semne inconfundabile ale implicarii KGB-ului.

Pacepa spune in cartea sa ca atunci cand sefii serviciilor secrete din blocul comunist au aflat de asasinarea presedintelui american au stiut ca sefii lor de la Moscova sunt implicati si nici nu a fost cazul sa puna intrebari.

Fiecare dintre acesti sefi ai spionajului comunist petrecuse cel putin 20 de ani din viata incercand sa recruteze militari americani aflati la post in afara Statelor Unite, spune Pacepa, si toti puteau recunoaste "si in somn" ca Oswald era recrutat de KGB. Fostul sef al DIE a adaugat ca Oswald fusese cu siguranta recrutat de spionajul sovietic in perioada in care fusese detasat in Japonia.

Asasinatele politice in strainatate ale KGB nu erau subiecte discutate pe fata in comunitatea de informatii din blocul sovietic, mai scrie Pacepa. Totusi, el precizeaza ca toti stiau ca Hrusciov transformase asasinatul intr-un instrument de politica externa imediat dupa ce s-a instalat la Kremlin.

Fostul sef al spionajului romanesc scrie ca, dupa ce a zdrobit revolutia din Ungaria din 1956 si a ordonat ca Imre Nagy si ceilalti lideri sa fie adusi in Romania si executati, Hrusciov a comandat crearea unor sectii de "afaceri umede" (sangeroase) in toate serviciile secrete "fratesti" din blocul sovietic.

Emigrantii anticomunisti stabiliti in Occident erau obiectivul principal al acestor servicii, dar din 1959 Hrusciov le-a indreptat si impotriva politicienilor anticomunisti occidentali.

Conducerea DIE a primit noi reguli operationale, despre care s-a spus ca fusesera redactate de insusi Hrusciov, explica Pacepa. Potrivit acestora, asasinatele politice comise in Occident trebuiau sa ramana secrete pentru totdeauna, iar serviciile "fratesti" trebuiau sa raspandeasca "dovezi" care sa arunce vina asupra CIA sau a altor inamici convenabili.

Opt ani pana la desecretizarea raportului

Toate dovezile adunate in anchetele care au urmat au fost sigilate la Arhivele Nationale pentru 75 de ani, pana in 2039. Legea respectiva care a secretizat documentele nu mai este in vigoare din 1992, asa ca 98% din documente au fost facute publice pana acum.

Este vorba de 60.000 de documente care au in total peste patru milioane de pagini, ultima parte a adevarului urmand sa fie desecretizata in 2017.

Chiar daca au trecut 46 de ani de atunci, subiectul este inca dezbatut intre americani si nu doar intre adeptii teoriei conspiratiei. Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy este, alaturi de atacul de la Pearl Harbour si atentatele din 11 septembrie, un moment care a ramas viu in memoria celor care l-au trait si se spune ca oricine isi poate aminti foarte bine ce facea in momentul in care a aflat vestea.

In dupa-amiaza zilei de 22 noiembrie 1963, scolile s-au inchis si si-au trimis elevii acasa, iar 54% din americani si-au intrerupt activitatea obisnuita. Potrivit datelor de atunci, in zilele care au urmat, starea americanilor s-a caracterizat prin lipsa poftei de mancare, probleme cu somnul, ameteala, nervozitate si chiar furie.

Din momentul mortii lui, toate televiziunile importante din SUA si-au intrerupt programul obisnuit si au transmis numai stiri timp de 70 de ore, fiind cea mai lunga transmisiune de acest fel pana la atacurile din 11 septembrie 2001.

John F. Kennedy a ramas in istorie ca cel mai tanar presedinte al Statelor Unite, dar si singurul presedinte american catolic. Desi a stat mai putin de trei ani la Casa Alba si nu a facut prea multe schimbari in SUA, este considerat de americani unul dintre cei mai buni presedinti pe care i-au avut, alaturi de Abraham Lincoln, George Washington si Franklin D. Roosevelt.

De asemenea, intr-un top al celor mai admirati oameni ai secolului XX realizat de Gallup, JFK ocupa pozitia a treia dupa Martin Luther King Jr si Maica Tereza.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#John F Kennedy, #JFK asasinare, #John F Kennedy asasinare, #John F Kennedy comemorare , #stiri externe
Comentarii
G
Gandesc, deci traiesc si simt liber
rank 1
B.u.l.l.s.h.i.t ! Numai cine nu se informeaza, nu stie ( si crede ceea ce-i spun ' papusarii ', via mass-media corporatista, pe care o controleaza total )