Moldovenii se plang ca pot obtine viza doar cu un minim de 500 de euro

Joi, 04 Iunie 2009, ora 18:26
1632 citiri
Moldovenii se plang ca pot obtine viza doar cu un minim de 500 de euro

Lista actelor necesare moldovenilor pentru a obtine o viza in Romania s-a completat cu inca o cerinta - solicitantii trebuie sa prezinte, pe langa actele obisnuite, un extras de cont bancar pe care sunt minim 500 de euro.

Informatia este oferita de site-ul Stirea Zilei, citat de Jurnal de Chisinau.

Responsabili de la Consulatul roman de la Chisinau au declarat pentru Stirea Zilei ca prezentarea actului ce dovedeste existenta mijloacelor financiare in contul bancar este obligatoriu pentru toti solicitantii de viza romaneasca. Exceptie fac doar studentii care merg in grup la odihna in Romania. Acestia insa sunt obligati sa prezinte o invitatie din partea hotelului sau a institutiei unde vor fi cazati.

Noile conditii impuse de autoritatile romane se pare ca au dat peste cap planurile a sute de moldoveni, care se pregateau in acest sezon sa plece in Romania la odihna, scrie Stirea Zilei.

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Nicolae Platon, a spus ca numarul turistilor moldoveni catre destinatiile de peste Prut se va reduce la jumatate in aceasta vara, pentru ca multi dintre ei, pur si simplu, nu au un cont bancar.

Cei care totusi si-au deschis un cont in banca nu au 500 de euro pe el, adauga Platon. "Cerintele sunt peste posibilitatile moldovenilor, avand in vedere ca o familie din doua persoane urmeaza sa-si ingroase contul cu cel putin 1000 de euro", a explicat Nicolae Platon.

In asemenea conditii, moldovenii se orienteaza catre destinatiile ieftine si fara prea mari cerinte. "In luna mai, solicitarile clientilor au crescut cel mai mult pentru destinatiile din Bulgaria, unde costul pachetului turistic s-a redus cu 15 la suta. Spre deosebire de Romania, se solicita numai certificatul de la locul de munca", a mai spus presedintele Asociatiei Agentiilor de Turism.

Noile conditii de obtinere a vizelor pentru Romania au intrat in vigoare la 15 mai, ca urmare a cerintelor impuse de Uniunea Europeana, mai scrie Stirea Zilei.

Site-ul Ambasadei Romaniei la Chisinau informeaza ca solicitantul de viza trebuie sa aiba deschis un cont bancar, dar nu precizeaza suma necesara.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, cetatenii Republicii Moldova pot calatori in Romania doar daca detin o viza valabila, eliberata de misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate.

De asemenea, cetatenii posesori ai unei vize Schengen de scurta sau lunga sedere sau a unui permis de sedere eliberat de un stat al Uniunii Europene pot tranzita teritoriul Romaniei pentru o perioada de pana la cinci zile, fara obligatia detinerii unei vize romane.

Eliberarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova este insa gratuita, in timp ce in alte tari UE taxa perceputa ajunge pana la 60 de euro.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#viza moldoveni Romania, #vize Republica Moldova , #stiri externe