NASA amana pana in 2011 misiunea pe Marte

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 11:04
1385 citiri
NASA amana pana in 2011 misiunea pe Marte

Agentia spatiala a SUA, NASA, a amanat lansarea misiunii Laboratorul Stiintific pe Marte (Mars Science Laboratory).

MSL, un rover complex, a fost intial programat sa ajunga in spatiu anul viitor, insa din cauza unor probleme cu hardware-ul descoperite in timpul testelor, misiunea a fost amanata pana in 2011, potrivit oficialilor agentiei, citati de BBC.

Aceasta intarziere va presupune o suplimentare de fonduri cu pana la 400 de milioane de dolari, ceea ce va face ca pretul intregii misiuni sa ajunga la 2 miliarde de dolari.

Desi s-au facut eforturi pentru a rezolva problemele tehnice survenite, acest lucru nu a fost posibil, iar lansarea in astfel de conditii ar presupune prea multe riscuri, a declarat Michael Griffin, de la NASA.

MSL va folosi tehnologie de ultima pentru a-si dirija zborul in atmosfera planetei Marte si va fi capabila sa strabata distante mai mari pe teren accidentat.

Pozitia planetelor Pamant si Marte este favorabila pentru zboruri spre Planeta Rosie doar cateva saptamani o data la doi ani, cu alte cuvinte operatiunea va fi posibila abia in 2011, intre lunile octombrie si decembrie.

Cercetatorul Ed Weiler, de la NASA, a spus ca a purtat discutii cu European Space Agency (Esa) despre posibilitatea colaborarii dintre cele doua institutii in ceea ce priveste viitoarele misiuni pe Marte. Ei au primit un raspuns favorabil si se pare ca in scurt timp se vor demara astfel de proiecte comune.

Mars Science Laboratory, MSL, este un rover complex, de aproximativ cinci ori mai mare decat actualele rovere martiene (va avea intre 775 kg, fata de 174 kg). MSL va duce cu sine o serie de echipamente care vor face ca cercetarea martiana sa capete o noua dimensiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
#NASA, #misiune Marte, #amanare , #stiri externe