Nasterea, un cosmar in unele parti ale lumii

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 20:23
1711 citiri
Nasterea, un cosmar in unele parti ale lumii

S-au dat publicitatii rezultatele celui de al unsprezecelea clasament al actiunii "The 2011 mouthers' index", in cadrul fundatiei "Salvati copiii", care a evaluat conditiile de existenta pentru copiii din 160 de tari ale lumii.

S-a avut in vedere, cu acest prilej, accesul la educatie, oportunitatea asigurata de stat pe linie economica si de sanatate, atat pentru copii, cat si pentru mame, conform statisticilor pe anul 2010, potrivit Infoniac.ru.

Lista fericitilor si a nefericitilor

Anterior, capul listei fusese ocupat de Suedia, dar in acest an trofeul i-a revenit Norvegiei, urmata de Australia, Islanda, Suedia, Danemarca, Noua Zeelanda, Finlanda, Tarile de Jos, Belgia si Germania, tari unde mamele au cele mai bune conditii de evolutie a sarcinii si nasterii, iar copiilor li se asigura cele mai bune conditii de crestere si educatie.

In coada listei, se situeaza Niger, Ciad, Guineea-Bissau, Etiopia, Congo, Mali, Sudan, Eritreea si Guineea Ecuatoriala.

Romania se afla pe aceasta lista inainte de jumatate, undeva imediat dupa Bulgaria si, tot imediat, inaintea Serbiei.

Constatand ca, din tarile aflate in evidenta, 43 apartin zonelor evoluate, iar 117 provin din lumea subdezvltata, studiul scoate in evidenta o realitate cruda: anual, circa 350.000 femei mor in timpul sarcinii sau in timpul nasterii, iar 9 milioane de copii nu ating varsta de cinci ani.

Statistica nu ascunde faptul evident ca, pe de o parte, numarul mare al femeilor insarcinate si al nasterilor se inregistreaza in tarile sarace, iar, pe de alta parte, asistenta medicala este deficitara - uneori chiar inexistenta.

Tot acolo se inregistreaza rata cea mai ridicata a mortalitatii infantile si materne. Cateva concluzii atrag in mod deosebit atentia organizatiei umanitare "Salvati copiii".

Constatarile necrutatoare ale statisticii

1. In Afganistan si Ciad, 15% din nasteri nu pot beneficia de nicio asistenta medicala, iar in Etiopia, acest procent scade la 6%. Spre comparatie, in Norvegia, fiecare nastere, fara exceptie, este asistata.

2. In Nigeria, una din sapte femei moare in timpul nasterii, in Afganiastan si Sierra Leone, acest raport este unu la opt. Tot spre comparatie, in Irlanda, riscul de deces in timpul nasterii este de unu la 47.000.

3. Unul din cinci copii mor inainte de a implini varsta de cinci ani in Angola, Ciad, Congo, Somalia. Spre comparatie, in Finlanda, Islanda, Luxemburg si Suedia acest raport este de unu la 333.

4. In Afganistan, Angola, Ciad, Djibouti, Eritreea, Guineea-Bissau, femeile care nasc au o pregatire de maximum 5 clase scolare. Comparand din nou, aflam ca o femeie devenita mamica in Australia sau Noua Zeelanda este absolventa a unor forme de invatamant care a durat 20 de ani.

5. In fine, in Afganistan, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Oman, Pakistan, Siria si Yemen, o femeie care naste primeste, cu acest prilej, un "ajutor social" de cate 25 centi din fiecare dolar castigat de sot. In Mongolia primeste 87 centi, iar in Mozambic 90 centi. Ce reprezinta aceste sume ne dam seama usor, daca ne referim la salariile mici ale sotilor in aceste tari.

Solutia lor: prin ei insisi

Salvati copiii constata inca o data contradictia dintre situatia mamelor si a copiilor in lumea evoluata pe de o parte si cea subdezvoltata, pe de alta parte. Problema procupa nu numai fundatiile nonguvernamentale, dar si multe autoritati.

Dar orice rezolvare inseamna fonduri, in timp ce cei evoluati se afla in criza, inseamna personal medical in timp ce cei evoluati duc lipsa, inseamna accesul la invatamant si igiena - si, cu asta, ne-am intors inapoi la fonduri.

Solutia se afla tot in mana celor napastuiti. Ei trebuie ajutati sa-si trimita tineretul la studii, sa-si formeze propriile scoli, propriile cadre medicale si sa-si puna inteligent in valoare resursele naturale de care adesea dispun, din belsug.

Fundatiile umanitare ajuta, dar nici Dumnezeu nu baga in traista.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#nastere probleme raport Romania, #Salvati copiii raport sarcina, #nastere sarcina Salvati copiii , #stiri externe