Nationalistii au castigat alegerile din Ciprul de Nord

Luni, 20 Aprilie 2009, ora 11:12
824 citiri
Nationalistii au castigat alegerile din Ciprul de Nord
Foto: Arhiva

Nationalistii au castigat cu 44% alegerile legislative anticipate duminica in Ciprul de Nord, dar au asigurat comunitatea internationala in legatura cu continuarea eforturilor de reunificare a insulei, divizata de 35 de ani.

Partidul pentru unitate nationala, UBP, nationalist, este urmat de Partidul Republican turc, CTP, de centru-stanga, la putere, cu 29% din voturi, potrivit rezultatelor de la cele 620 birouri de vot. Partidul democrat, DP, conservator, a primit 10,7% din voturi. Doua partide de stanga au primit cate 6% din voturi.

Liderul UBP, fostul premier Dervis Eroglu, a asigurat ca negocierile pentru rezolvarea dosarului cipriot vor continua. "Continuarea negocierilor de reunificare este una dintre prioritatile Partidului pentru unitate nationala", a spus el.

UBP va putea forma singur viitorul guvern, obtinand 26 locuri in Parlamentul cu 50 de locuri in total. CTP a obtinut 15 locuri.

Eroglu a spus ca Mehmet Ali Talat, liderul Republicii turce a Ciprului de Nord, va fi sustinut de UBP in misiunea sa de negociator cu partea greaca a insulei, in discutiile lansate in 2008. Talat, un proeuropean si sustinator al unei reunificari a Ciprului pe baza unei federatii, va "coabita" cu Eroglu, care vrea o solutie confederala cu doua state suverane pe insula.

161.000 de alegatori inscrisi pe liste au fost chemati la vot in aceasta entitate, recunoscuta doar de Turcia. Cipriotii turci au votat in 2004 in favoarea unui plan al ONU pentru reunificarea Ciprului, respins de cipriotii greci. Anul urmator, ei l-au adus la putere pe Talat, un progresist, pentru a discuta cu Sudul.

Insa, afectati de criza economica si dezamagiti de ritmul lent al negocierilor, ei au optat pentru nationalisti, ceea ce ar putea complica negocierile de reunificare. Chiar daca nationalistii nu par dispusi deocamdata sa bulverseze cursul negocierilor, aria de manevra a lui Talat ar putea fi redusa, spun analistii. Astfel, Eroglu a spus ca un reprezentant al UBP il va insoti pe viitor pe Talat la negocieri.

Ciprul este divizat din 1974, cand armata turca a invadat nordul insulei dupa o lovitura de stat a cipriotilor greci, sustinuta de Atena.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#alegeri Cipru Nord, #natrionalisti Cipru Nord, #alegeri legislative anticipate , #stiri externe