NATO ar putea decide reluarea contactelor cu Rusia

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 16:17
556 citiri
NATO ar putea decide reluarea contactelor cu Rusia
Foto: gaaec.org

Ministrii de externe NATO ar putea decide marti reluarea partiala a contactelor suspendate cu Rusia.

Ministrii de externe ai Aliantei Nord-Atlanctice vor revizui marti, la reuniunea de la Bruxelles, decizia de a suspenda Consiliul NATO-Rusia, luata dupa conflictul din Georgia, dar nu vor merge, probabil, pana la o normalizare completa a relatiilor, relateaza AFP si Reuters.

Unele state europene sustin reluarea acestui forum, in special in conditiile in care Uniunea Europeana intentioneaza sa reia discutiile pentru un acord de parteneriat cu Moscova marti.

Insa, Washingtonul le-a cerut aliatilor sai sa nu consolideze legaturile cu Rusia pana cand aceasta nu va fi respectat angajamentele asumate prin acordul de incetare a focului mediat de UE.

Matthew Bryza, un inalt oficial din Departamentul de Stat, a pledat si impotriva reluarii exercitiilor militare comune. "Cu siguranta nu am ajuns inca in punctul in care sa fim in favoarea reluarii exercitiilor militare", a declarat el saptamana trecuta. "Nu stiu daca vreunul dintre aliatii nostri a ajuns", a adaugat el.

Potrivit AFP, acesta este motivul pentru care ministrii de externe din NATO se orienteaza catre masuri de compromis. Astfel, ei vor decide, potrivit diplomatilor, o reluare partiala a contactelor NATO-Rusia, fara a merge, insa, pana la o normalizere completa.

Unele tari, ca Germania, Franta si Italia, insista asupra urgentei unui adevarat parteneriat cu Rusia, pentru a o integra intr-un sistem de securitate stabil in Europa si pentru a-i obtine sustinerea in dosare internationale cruciale, ca programul nuclear iranian. Din punctul lor de vedere, "NATO nu trebuie sa fie singura (organizatie -n.red.) care nu discuta cu Moscova", ci trebuie sa lanseze un dialog "ferm", "fara sa o ostracizeze sau sa o izoleze", a declarat un diplomat.

Alte state, insa, ca Marea Britanie, Statele Unite si tarile din Europa Centrala si de Est, se tem sa ofere Rusiei un cuvant de spus, chiar si indirect, asupra deciziilor NATO, in special asupra extinderii.

Discutiile privind comunicatul final al reuniunii ministeriale se concentreaza inca pe aceste preocupari divergente.

NATO va incuraja marti si Georgia si Ucraina sa continue reformele necesare pentru a adera, la un moment dat, la Alianta, dar nu le va oferi statutul de candidate oficiale, relateaza Reuters.

La summitul din luna aprilie, de la Bucuresti, Franta si Germania au blocat acordarea Planului de Actiuni in vederea Aderarii (MAP) celor doua foste republici sovietice, de teama reactiei Rusiei, un furnizor energetic important.

Conflictul ruso-georgian din luna august si instabilitatea politica din Ucraina au alimentat, insa, indoielile, iar toti membrii NATO, inclusiv Washingtonul, sunt in prezent de acord ca niciuna dintre cele doua tari nu este pregatita, deocamdata, sa primeasca statutul de candidat. oficial la aderare.

Washingtonul, care a exercitat presiuni pentru acordarea de MAP celor doua tari inca din luna aprilie, si-a schimbat ulterior pozitia, sugerand ca este posibil sa nu fie nevoie de planurile de actiuni. Aceste afirmatii au generat un val de ingrijorare in randul membrilor europeni, in special in Germania, care se teme ca Statele Unite incearca sa le ofere Ucrainei si Georgia un fel de "scurtatura" pentru aderare.

Un inalt oficial american a declarat ca nu este clar ce se va intampla la reuniunea de la Bruxelles, dar ca spera ca orice declaratie va repeta promisiunea facuta la Bucuresti.

Diplomatii NATO subliniaza ca deciziile privind Georgia si Ucraina nu sunt influentate de Rusia, desi presedintele Dmitri Medvedev a salutat joi decizia Washingtonului de a nu sustine o aderare rapida pentru cele doua tari.

In ceea ce priveste "pactul de securitate euro-atlantic", propus de Medvedev, acesta va fi discutat in cadrul reuniunii ministeriale a OSCE, care se deschide joi la Helsinki.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#consiliul NATO Rusia, #reluare negocieri Rusia, #relatii NATO Rusia , #stiri externe