NATO isi face ordine in program dupa iesirea din scena a Rusiei

Vineri, 22 August 2008, ora 21:22
1995 citiri
NATO isi face ordine in program dupa iesirea din scena a Rusiei

NATO a inceput sa isi revizuiasca "activitatile programate pana la sfarsitul anului", pentru a vedea care sunt cele ce ar putea fi afectate de blocarea de catre Rusia a cooperarii sale militare cu Alianta, a declarat vineri un purtator de cuvant.

NATO a decis inca de miercuri, 13 august, sa anuleze participarea unei nave ruse la exercitiul "Active Endeavour", operatiunea navala de lupta antiterorism a NATO in Marea Mediterana, relareaza AFP.

"Saptamana trecuta, NATO a refuzat sa primeasca o nava rusa in Mediterana" din cauza conflictului ruso-georgian, a declarat purtatoarea de cuvant a NATO, Carmen Romero.

Rusii au participat deja de doua ori, in septembrie 2006 si septembrie 2007, la aceasta operatiune permanent activa in Mediterana.

In ceea ce priveste acordul NATO-Rusia, care este semnat in aprilie 2008 si care vizeaza facilitarea transportului pe teritoriul rus a echipmentului nonmilitar al Fortei internationale condusa de NATO in Afganistan, el nu este inca operational, a precizat Romero.

Tarile NATO reunite de urgenta marti la Bruxelles au decis sa suspende reuniunile forumului de cooperare Consiliul NATO-Rusia, infiintat in 2002, din cauza conflictului din Georgia. Joi, Rusia a anuntat oficial NATO ca a decis sa stopeze operatiunile militare de cooperare internationala Rusia-NATO.

In fiecare an, Consiliul NATO-Rusia se reuneste pentru a stabili programul anual de activitati. Domeniile cheie de cooperare sunt: lupta impotriva terorismului, reforma sistemului de aparare, cooperarea intre fortele militare, formarea personalului din Afganistan si Asia Centrala in lupta antidrog, gestiunea crizelor si neproliferarea.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#activitati, #NATO, #revizuire, #Rusia, #inghetat, #cooperare , #stiri externe