NATO: Noua doctrina militara rusa nu reflecta realitatea

Sambata, 06 Februarie 2010, ora 22:14
964 citiri
NATO: Noua doctrina militara rusa nu reflecta realitatea

Noua doctrina militara rusa care citeaza extinderea NATO si desfasurarea de sisteme de aparare antiracheta printre principalale amenintari fata de Rusia nu reflecta realitatea, a declarat sambata secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen.

"Ma vad obligat sa constat ca noua doctrina nu reflecta realitatea. NATO nu este inamicul Rusiei. Aceasta doctrina nu corespunde realitatii si este in contradictie flagranta cu toate incercarile noastre de a ameliora relatiile dintre Alianta si Rusia", a spus Rasmussen pe culoarele Conferintei pentru securitate din Munchen, potrivit RIA Novosti.

Textul doctrinei, publicat pe site-ul Kremlinului, plaseaza pe primul loc in "principalele pericole militare exterioare" faptul ca NATO incearca sa "isi mondializeze functiunile, incalcand normele dreptului international", potrivit AFP.

Noua doctrina militara rusa vede scutul antiracheta ca o amenintare directa

Documentul denunta si apropierea de frontierele ruse a "infrastructurii militare a tarilor din NATO, mai ales prin extinderea blocului".

Printre alte pericole, doctrina este ingrijorata de posibila dezvoltare a unui "sistem strategic antiracheta" si de dezvoltarea "unor arme strategice conventionale de inalta precizie".

Rusia a denuntat proiectul american al scutului antiracheta in Europa de Est, la care SUA au renunta pana la urma, si vrea ca Washingtonul sa accepte ca eventuale arme strategice conventionale sa fie supuse acelorasi restrictii ca armele nucleare.

In cadrul doctrinei, Medvedev a adoptat si politica rusa in materie de "disuasiune nucleara pana in 2020".

"Rusia isi rezerva dreptul de a recurge la arma nucleara in caz de atac nuclear sau cu alte arme de distrugere in masa impotriva sa sau a aliatilor sai, precum si in cazul unui atac cu arma conventionala impotriva Rusiei, daca el ameninta insasi existenta statului", potrivit textului.

Inainte de publicarea doctrinei, Romania a acceptat sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta american, noteaza RIA Novosti.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#NATO doctrina militara Rusia, #Rasmussen doctrina Rusia, #NATO inamic Rusia , #stiri externe