Negocierile sunt blocate la summit-ul de la Copenhaga

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 09:10
1806 citiri
Negocierile sunt blocate la summit-ul de la Copenhaga
Foto: FWS

Discutiile intre reprezentantii tarilor de la summmit-ul din Copenhaga raman blocate, cu doar doua zile inainte de sfarsitul intalnirii, in cadrul careia ar fi trebuit sa se semneze un acord privind masurile impotriva incalzirii globale.

Tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare nu reusesc sa se puna de acord in privinta cui ar trebui sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, cat de mult si cati bani trebuie acordati tarilor sarace.

S-au facut progrese numai in ceea ce priveste constituirea unui fond pentru masurile impotriva incalzirii globale. Zeci de sefi de stat, printre care si Traian Basescu, vor sosi joi la Copenhaga, in speranta ca se poate totusi semna un acord care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto, informeaza BBC.

Premierul chinez Wen Jibao, care a sosit in capitala daneza miercuri, spune ca vizita sa arata importanta angajamentului ce ar putea fi luat de China. Printre personalitatile prezente se vor afla cancelarul german Angela Merkel, prim-ministrul britanic Gordon Brown, presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula de Silva, si presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad.

Presedintele american Barack Obama va participa la ultima zi a summit-ului, cand aproape 120 de sefi de stat vor incerca sa gaseasca o strategie pentru lupta impotriva incalzirii globale la sfarsitul lui 2012, cand nu va mai fi in vigoare protocolul de la Kyoto.

In continuare scepticii spun ca nu se va ajunge la un acord. Se pare ca reprezentantii Chinei au acuzat tara gazda de lipsa de transparenta.

Un oficial din cadrul delegatiei chineze a declarat agentiei Reuters ca nu exista sanse pentru semnarea unui acord operational in aceasta saptamana.

Secretarul britanic pentru clima si energie, Ed Miliband, a declarat ca discutiile sunt "intr-un punct foarte periculos", iar presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca este dezamagit de ritmul in care decurg negocierile.

Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a declarat: "In cazul in care clima ar fi fost o banca, o banca a capitalistilor, Occidentul ar fi nationalizat-o pana acum pentru a o salva".

Au existat insa si promisiuni din partea unor tari: Japonia a promis tarilor sarace 15 miliarde de dolari pe o perioada de trei ani, daca se semneaza un acord, iar un grup de sase tari - Australia, Franta, Japonia, Norvegia, Marea Britanie si SUA - a promis suma de 3,5 miliarde de dolari, tot pe o perioada de trei ani, pentru combaterea despaduririlor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#negocieri blocate Copenhga, #negocieri summit Copenhaga, #discutii clima blocate , #stiri externe