Nesemnarea Acordului de frontiera cu Moldova, criticata in Germania

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 11:47
1886 citiri
Nesemnarea Acordului de frontiera cu Moldova, criticata in Germania

Markus Meckel, membru al comisiei pentru politica externa din Bundestag, critica Romania pentru ca nu doreste sa semneze Acordul de frontiera cu R. Moldova, dar amendeaza si atitudinea Chisinaului si arata lipsurile democratice ale tarii, referindu-se si la legea dublei cetatenii.

Markus Meckel, care a fost in 1990 ultimul ministru de Externe al RDG contribuind la tratatul ce a dus la reunificarea Germaniei, a fost saptamana trecuta in Moldova intr-o vizita de lucru pe parcursul careia a vizitat si Tirapolul, scrie NewsIn.

Intr-un interviu acordat unui grup restrans de jurnalisti, deputatul german a vorbit despre nevoia de democratizare, de reforma si de europenizare a Republicii Moldova, inclusiv in perspectiva reglementarii transnistrene.

El a mai vorbit despre nevoia bunelor relatii cu vecinii si nu in ultimul rand despre necesitatea de a nu elimina din viata politica propriii cetateni cu multipla cetatenie si de a nu respinge mana oferita in ajutor de Europa prin Conventia de mic trafic la frontiera cu Romania si Parteneriatul Estic.

Deputatul german a fost intrebat, intre altele, cum se vad tensiunile din relatiile cu Romania din perspectiva integrarii europene a Republicii Moldova.

"Din partea Romaniei, indiscutabil, se aude o voce care nu este foarte prietenoasa fata de Republica Moldova si care vorbeste despre reconstituirea Romaniei Mari", a raspuns Markus Meckel, citat de NewsIn.

"In acelasi timp, a adaugat el, este foarte clar ca Romania este stat membru al Uniunii Europene si vreau sa va spun ca in interiorul UE nu exista mariajuri fortate.

Mireasa este cea care trebuie sa-si dea consimtamantul pentru o astfel de casatorie si in cazul in care ea spune nu, casatoria nu are loc.

Republica Moldova trebuie sa demonstreze vointa in acest sens si in cazul in care ea spune nu - lucru care se pare ca se intampla - atunci nu este nicio problema - ne vom concentra asupra dezvoltarii unor relatii de buna vecinatate.

In situatia de acum, Republica Moldova este cea care trebuie sa demonstreze mai multa dorinta de conlucrare si cooperare", a explicat parlamentarul german.

"Romania nu doreste sa semneze Acordul de frontiera cu Republica Moldova. In acelasi timp Republica Moldova conditioneaza semnarea Conventiei de mic trafic la frontiera de incheierea tratatului de frontiera cu tara vecina.

Din punctul meu de vedere, aceasta pozitie a Romaniei nu este judicioasa, dar acest lucru nu este o catastrofa", a spus Meckel.

"Este absolut clar ca Romania, ca stat membru al UE, nu poate sa-si schimbe frontierele. UE nu-si poate schimba frontierele. Nu pot sa-mi imaginez cum s-ar putea intampla acest lucru", a adaugat deputatul german.

Pe de alta parte, el a aratat ca nu ar fi bine sa existe probleme la hotarele Uniunii.

"Nu vad de ce nu s-ar incheia Conventia de mic trafic la frontiera, care ar premite implementarea diverselor proiecte, de exemplu de infrastructura si mediu, cu finantare europeana.

Ma intreb de ce Republica Moldova nu face acest lucru si astfel stopeaza in mod intentionat dezvoltarea tarii?", a declarat Meckel.

"Critic Romania pentru ca nu doreste un acord de frontiera. Pentru ca nu inteleg acest lucru si nu este acceptabil", a repetat parlamentarul german.

"In acelasi timp ma intreb de ce este nevoie de acest acord?", a continuat el.

Parlamentarul a sugerat si o solutie de compromis.

"Pentru ca garantiile pe care si le doreste Republica Moldova pot fi obtinute nu neaparat semnand acest tratat, ci facand o trimitere, in Conventia de mic trafic la frontiera, la documentele UE si OSCE si unde sa fie indicat ca frontierele dintre doua state se pot schimba numai cu acordul ambelor parti".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Acord de Frontiera, #parlamentar german critic , #stiri externe