Netanyahu: Israelul accepta un stat palestinian delimitat teritorial si demilitarizat

Duminica, 14 Iunie 2009, ora 21:37
2243 citiri
Netanyahu: Israelul accepta un stat palestinian delimitat teritorial si demilitarizat
Foto: Haaretz

Israelul va accepta un stat palestinian delimitat teritorial si demilitarizat, a anuntat, duminica, premierul Benjamin Netanyahu.

E pentru prima data cand Netanyahu a facut atat un apel public, dar si cand a acceptat creare unui stat palestinian.

Anuntul premierului israelian este, cu siguranta, un raspuns la mesajul catre lumea araba pe care Barack Obama l-a tinut recent in Cairo, informeaza The Washington Post.

Statul palestinian va putea sa existe doar dupa ce palestinienii vor recunoaste Israelul ca stat evreu, cu capitala la Ierusalim, a explicat premierul israelian, subliniind ca problema refugiatilor palestinieni trebuie rezolvata "in afara granitelor Israelului".

Printre conditiile pe care Israelul nu le va negocia se numara delimitarizarea statului palestinian, care sa nu aiba o forta aeriana, armata permanenta si nici arme grele, palestinienii nu trebuie sa semneze acorduri cu state ostile Israelului, un viitor stat palestinian trebuie sa permita avioanelor civile si militare israeliene acces neconditionat in spatiul aerian al Palestinei, sa accepte stationarea trupelor israeliene la granitele sale de est si de sud, si, nu in ultimul rand, palestinienii trebuie sa accepte Israelul ca un stat evreu.

Discurs Benjamin Netanyahu

"Trebuie sa ne intrebam de ce pacea este atat de indepartata, desi ne-o dorim atat de mult. Nu vreau razboi, niciun israelian nu vrea razboi (val de aplauze). Ce ne dorim noi cu adevarat este ca atat copiii nostri, cat si copiii vostri sa nu mai vada razboi vreodata", a declarat Netanyahu, moment in care si-a amintit ca fratele lui, Yoni (Yonathan) Netanyahu, comandantul celebrei "Operatiuni Entebbe", care a murit in timp ce le-a dat o lovitura istorica teroristilor. Insa cu pretul propriei vieti.

"Problema reala este faptul ca Israelul nu este recunoscut ca stat evreu. Iar pacea nu se face singura, ci prin vitejie si integritate. Bombardiere care au semanat moarte si rachete s-au intalnit la ultima noastra retragere. Israelul este statul poporului evreu si va ramane intotdeauna statul poporului evreu (toti cei prezenti, duminica seara, in sala din cadrul universitatii Bar-Ilan au inceput sa aplaude frenetic).

Daca statul Israel ar fi existat, nu ar fi fost posibil niciun Shoah" (cuvantul ebraic Shoah inseamna cataclism si reflecta nimicirea poporului evreu din cel de-al doilea razboi mondial. Evreii se refera intotdeauna la epurarea etnica de atunci prin Shoah si nu prin cuvantul Holocaust, despre care spun ca, desi are un sens metafizic important, ardere de tot a unei victime, este mai slab ca Shoah).

Nethanyahu i-a raspuns, cel mai probabil, presedintelui Barack Obama, care a spus ca Israelul a luat nastere din cenusa Shoah-ului.

"Pana acum, Israelul da impresia ca nu renunta la nimic. Am acceptat refugiatii pe o portiune mica de pamant, in asa fel incat si arabii sa poata primi refugiati. Sunt mai multi factori care imping societatea israeliana catre unitate decat catre dezbinare.

Calea Pacii sau Calea Hamas

In inima patriei traiesc palestinieni - nu vrem sa-i conducem si nici sa ne punem steagul peste capul lor - vrem sa fim doua popoare care sa traiasca unul langa altul. Vrem sa-l aducem inapoi acasa pe cel care lipseste. A venit vremea ca palestinienii sa aleaga: calea pacii sau calea Hamas", a adaugat liderul israelian in inchiere, citat de Haaretz.

Contrar opiniei publice din Israel, Netanyahu s-a declarat dispus sa accepte un stat palestinian. Discursul sau de duminica a fost un raspuns la discursul de reconciliere cu lumea musulmana sustinut in 4 iunie, la Cairo, de presedintele american Barack Obama.

Obama a cerut Israelului sa sustina principiul "doua state pentru doua popoare" si sa suspende in totalitate construirea de colonii in Cisiordania, unde locuiesc deja aproape 290.000 de israelieni.

Pana in prezent, Netanyahu a refuzat sa accepte ideea formarii unui stat palestinian, limitandu-se sa evoce o pace cu palestinienii de ordin economic. El a respins si orice suspendare a colonizarii, afirmand ca o astfel de cerere este "inacceptabila".

Aceste divergente au dus la un climat tensionat cu Statele Unite, care ofera un ajutor militar anual de 2,4 milioane de dolari si sustinere diplomatica Israelului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Benjamin Netanyahu palestinian, #Netanyahu accepta stat , #stiri externe