Norvegia a legalizat casatoriile intre homosexuali

Joi, 12 Iunie 2008, ora 12:34
1701 citiri
Norvegia a legalizat casatoriile intre homosexuali

Parlamentul norvegian a adoptat miercuri un proiect de lege ce pune pe picior de egalitate cuplurile homosexuale si heterosexuale, atat in ceea ce priveste casatoria, cat si in ceea ce priveste adoptia copiilor si a posibilitatii de a apela la fecundarea artificiala.

Norvegia devine astfel a sasea tara din lume care acorda cuplurilor homosexuale dreptul de a se casatori pe picior de egalitate cu cuplurile heterosexuale, informeaza AFP.

"Decizia are aceeasi importanta ca instaurarea votului universal si a legii egalitatii", a declarat laburistul Gunn Karin Gjul in timpul dezbaterilor.

Cea mai controversata parte a legii este cea care le acorda lesbienelor dreptul de a apela la inseminare artificiala.

Angajatii din sistemul de sanatate care nu doresc sa efectueze aceste inseminari artificiale din cauza convingerilor personale nu vor fi obligati sa o faca.

In ceea ce priveste homosexualii, noua lege a casatoriei o va inlocui pe cea din 1993, care le dadea posibilitatea de a incheia un parteneriat civil.

Prin noul text, Biserica luterana protestanta, religia de stat din Norvegia, poate oficia casatorii intre persoane de acelasi sex, insa nu inainte de a adopta o liturghie specifica.

Homosexualitatea a fost ilegala pana in 1972, insa de atunci Norvegia a devenit una dintre cele mai liberale tari in domeniu.

Biserica din Norvegia a decis, in noiembrie 2007, sa accepte preotii homosexuali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#casatorie, #aproba, #legal, #homosexuali, #lesbiene, #inseminare, #artificiala, #Norvegia , #stiri externe