Noul presedinte al Libanului indeamna la pace

Luni, 26 Mai 2008, ora 09:58
1248 citiri
Noul presedinte al Libanului indeamna la pace

Noul presedinte al Libanului, Michel Sleimane, a pledat pentru unitate in primul sau discurs in Parlament, in incercarea de a pune capat violentelor care au tulburat tara sa in ultimele 18 luni, transmite AFP.

Generalul Sleimane, comandant-sef al armatei din 1998, are sarcina dificila de a reconcilia cele doua tabere care au provocat criza din Liban: majoritatea antisiriana, sustinuta de occidentali si Arabia Saudita, si opozitia condusa de Hezbollahul siit, aliata a Iranului si Siriei.

Michel Sleimane a fost ales duminica presedinte al Libanului, cu 118 voturi din totalul de 127 acordate de Parlament. Victoria lui a fost primita cu bucurie pe strazile Beirutului si focuri de artificii in toata tara, mai ales dupa ce Sleimane a facut apel la unitate, in primul sau discurs dupa investitura.

"Sa ne unim si sa lucram in vederea unei reconcilieri solide. Am platit scump pentru unitatea nationala. Sa o pastram, mana in mana", a spus Michel Sleimane.

Noul presedinte si-a exprimat dorinta de a stabili relatii diplomatice cu Siria si de a institui o strategie de aparare impotriva incalcarilor teritoriului tarii de catre Israel. Mai mult, Sleimane a promis ca va sprijini infiintarea tribunalului international insarcinat cu judecarea asasinilor fostului premier Rafic Hariri, ucis la 14 februarie 2005.

El a adaugat ca armele din Liban nu trebuie indreptate decat asupra inamicilor tarii, referindu-se la o operatiune armata de la inceputul lunii mai de la Beirut dusa de opozitia siita.

Noul presedinte a avertizat ca nu va putea asigura singur securitatea Libanului. "Securitatea nu poate fi castigata cu forta, ci prin vointa politica. Un singur partid nu va putea reconstrui tara", a avertizat Sleimane.

Pentru a saluta alegerea lui Sleimane, la doua saptamani dupa un val de violente in care au murit 65 de persoane, Libanul a fost impodobit duminica cu drapele libaneze si portrete ale generalului.

Desemnarea presedintelui a fost salutata si de presedintele american George W. Bush, precum si de liderii de la Londra si Paris.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#Michel Sleimane, #liban, #presedinte, #orientul mijlociu, #Siria , #stiri externe