O alianta strategica SUA-Iran? Nu e imposibil!

Duminica, 14 Martie 2010, ora 21:44
4736 citiri
O alianta strategica SUA-Iran? Nu e imposibil!
Foto: thebsreport.files.wordpress.com

SUA au ajuns in punctul in care fie vor trebui sa accepte ca Iranul va produce arme nucleare la un moment dat, fie vor opta pentru declansarea unei actiuni armate impotriva statului islamic.

Exista insa si a treia optiune, care consta in posibilitatea realizarii unei intelegeri intre partea americana si cea iraniana, potrivit Stratfor .

In cazul in care se prefera diplomatia coercitiva, care ar presupune sanctiuni dure impotriva Iranului, aceasta va avea succes doar daca embargoul vizeaza importurile iraniene de benzina. Faptul ca Iranul importa 35% din necesarul de benzina ar constitui o lovitura grea, dar numai in conditiile in care China si Rusia nu vor continua sa aprovizioneze regimul de la Teheran.

Atacul militar, in cazul in care are loc, trebuie sa fie unul de succes, fortele aeriene purtand responsabilitatea anihilarii unitatilor de imbogatire a uraniului.

Dar chiar si in cazul in care atacul reuseste, persista inca urmatoarele probleme: Iranul poate planui atacuri surpriza prin intermediul Hezbollah si are suficienta influenta in Irak pentru a destabiliza tara si, nu in cele din urma, poate bloca stramtoarea Hurmuz, ceea ce ar duce la cresterea considerabila a pretului petrolului.

Dar atunci cand niciuna dintre optiunile de mai sus nu poate fi acceptata, este necesar sa se gandeasca o a treia cale. Atata timp cat SUA trateaza Iranul din perspectiva programului sau nuclear, America ramane fara optiuni strategice. De aceea, este necesara redefinirea problemei iraniene in sensul asteptarii producerii unei revolutii in Iran, acceptarea unui Iran inarmat nuclear nefiind nici ea o optiune asa de rea.

In schimb, declansarea unui conflict armat SUA-Iran ar pune o presiune imensa pe capacitatea Americii de a mentine concomitent trupe in Irak.

Problema in Golful Persic consta in echilibrul de putere dintre Irak si Iran, invazia americana din 2003 in Irak vizand inclusiv aducerea la putere a unui guvern puternic care sa contrabalanseze Iranul.

Iranul a incurajat in schimb invazia americana sperand ca Guvernul de la Bagdad sa includa si elemente siite, pro-iraniene, lucru care se intampla acum, si ca va putea cel putin sa destabilizeze statul irakian prin atacuri teroriste succesive.

SUA vor trebui astfel sa gaseasca o cale de a contrabalansa ascensiunea Iranului fara a creste numarul de soldati americani stationati in Irak. Aici intervine extraordinara capacitate a SUA de a face aliante cu puteri inamice, dar care in timp ii aduc avantaje de ordin strategic.

Asa a fost cazul intelegerii presedintelui Roosevelt cu Stalin impotriva Germaniei lui Hitler si a lui Nixon cu China pentru ca aceasta sa nu mai aprovizioneze Vietnamul cu arme.

La o analiza mai atenta descoperim trei puncte care ar facilita o eventuala intelegere SUA-Iran: ambele tari lupta impotriva populatiei sunite, ambii actori isi doresc o reducere a trupelor americane in regiune si, trei, atat SUA cat si Iranul sunt interesati ca extractia si transportul petrolului sa nu fie afectate, prima pentru a-l folosi, a doua pentru a-si mari puterea in regiune.

Arsene Cosmin Madalin

Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul dorește reluarea negocierilor în domeniul nuclear și este în contact cu Statele Unite, afirmă presa iraniană preluată duminică, 21 aprilie, de dpa. Sub titlul "Salvarea acordului...
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#SUA Iran, #alianta SUA Iran, #dosarul nuclear iranian , #stiri externe