Ziare.com

O gripa mutant rezista la medicamentele traditionale

Vineri, 01 Februarie 2008, ora 09:47

   

O gripa mutant rezista la medicamentele traditionale
Un procent mic, dar semnificativ din cazurile de gripa care au afectat iarna aceasta Europa, Canada si Statele Unite, au fost provocate de un virus mutant, rezistent la medicamentul antigripal Tamiflu, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de International Herald Tribune.

Cercetatorii se declara surprinsi de descoperire, pentru ca au crezut ca mutatiile acestui tip de virus il fac de regula mai putin rezistent, si mai dificil de raspandit in randul populatiei. Tipul predominant de virus gripal care a circulat iarna aceasta este A/H1N1. Forma virsului, rezistenta la Tamiflu, este A(H1N1 H274Y), descoperita intr-o serie de mutatii, in 4 state europene, Canada si Statele Unite.

Pe moment, nu exista planuri imediate ale OMS de a recomanda schimbari in folosirea Tamiflu, pentru ca incidenta virusului mutant este inca destul de redusa. Tamiflu este unul dintre medicamentele antivirale folosite la tratarea gripei, in fazele sale incipiente.

Cercetatorii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, o agentie a Natiunilor Unite de la Geneva, se declara insa tulburati de descoperire. Doctorul Frederick Hayden, un expert in gripa, spune ca exista in mod clar o preocupare la nivel global, dar nu avem deocamdata de-a face cu o problema la nivel global. La randul sau, medicul Alicia Fry, epidemiolog la Centrul pentru revenirea si Controlul Maladiilor, din Atlanta, a declarat ca vaccinurile impotriva grivei, traditionale, inca pot proteja impotriva virusului mutant.

Cei care au atras atentia asupra problemei au fost epidemiologii norvegieni, care au raportat ca mutatia a fost prezenta in 75 % dintre cazurile raportate in aceasta tara, in prima parte a sezonului de gripa, in noiembrie si decembrie.

In Norvegia s-a inregistrat cea mai mare rata a imbolnavirilor dintre toate cele patru tari - Marea Britanie, Danemarca, Franta si Norvegia - care au raportat virusul mutant. Nu a existat nici o dovada ca cele 12 cazuri din Norvegia au avut vreo legatura unul cu celalalt.

In total, forma mutanta a fost descoperita in 19 virusi, izolati de la 148 de pacienti, in Europa. In Statele Unite, virusul rezistent la Tamiflu a fost descoperit in 9 din 237 de virusi. Organizatia Mondiala a Sanatatii colecteaza in continuare informatii, de la un numar cat mai mare de pacienti, pentru a incerca sa determine frecventa, transmisia si distributia vrusului mutant, dar si virulenta sa. (Ada Voicu)

Citeste mai multe despre gripa mutant medicamente
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1756 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor