Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Obama a cerut amanarea retragerii din Irak pana dupa alegeri

Marti, 16 Septembrie 2008, ora 07:59
1091 citiri
Obama a cerut amanarea retragerii din Irak pana dupa alegeri

Candidatul democrat la Casa Alba Barack Obama ar fi cerut, in secret, amanarea retragerii trupelor americane din Irak pana dupa alegerile din noiembrie, acuzatii respinse de echipa sa de campanie.

Jurnalistul conservator Amir Taheri, de nationalitate iraniana, a afirmat intr-un articol publicat de New York Post ca Obama ar fi formulat o cerere in acest sens in luna iulie, in timpul unei vizite la Bagdad, desi public senatorul de Illinois sustine o retragere cat mai rapida a contingentului american, transmite AFP.

Taheri isi sprijina demonstratia pe declaratii ale ministrului irakian de externe Hoshyar Zebari.

"El (Barack Obama - n.red.) a intrebat de ce nu suntem dispusi sa amanam un acord (privind retragerea trupelor americane - n.red.) pana dupa alegerile americane si formarea unei noi administratii la Washington. Dar, in calitate de irakian, prefer sa am un acord privind securitatea care sa reglementeze activitatile trupelor straine, in loc sa las problema deschisa", ar fi spus Zerbari.

Anturajul candidatului republican John McCain, care a denuntat "o interferenta flagranta a unui candidat la prezidentiale in politica", subliniaza ca articolul demonstreaza limbajul dublu folosit de Obama in ceea ce priveste Irakul.

Purtatoarea de cuvant al senatorului de Illinois pe probleme de securitate, Wendy Morigi, a afirmat ca articolul din New York Post contine "la fel de mult adevar ca mesajele de companie ale lui McCain". Potrivit purtatoarei de cuvant, Obama i-ar fi sfatuit pe irakieni sa nu se grabeasca sa incheie un acord privind statutul trupelor americane inainte ca presedintele George W. Bush sa plece de la Casa Alba.

"Barack Obama nu a cerut niciodata amanarea negocierilor si nu a cerut nici amanarea unei retrageri a brigazilor de lupta", a subliniat Morigin.

Senatorul de Illinois si-a luat angajamentul sa inceapa retragerea trupelor din Irak imediat ce va fi ales si estimeaza ca majoritatea soldatilor americani vor parasi acest teatru de operatiuni pana la sfarsitul anului 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
#Barack Obama, #retragere, #trupe, #Irak, #alegeri , #stiri externe