Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Obama a primit propuneri pentru retragerea trupelor din Irak

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 09:22
1089 citiri
Obama a primit propuneri pentru retragerea trupelor din Irak

Consilierii militari ai lui Barack Obama i-au propus mai multe optiuni pentru retragerea trupelor din Irak, in urmatoarele 16-23 de luni, termen mai mare decat cel promis in timpul campaniei, a declarat vineri un oficial din Departamentul Apararii.

Un scenariu intermediar care prevede o retragere in 19 luni a fost de asemenea prezentat presedintelui american, a declarat sursa sub acoperirea anonimatului, confirmand astfel informatii dezvaluite anterior de grupul american de presa McClatcy.

"Am prezentat o serie de optiuni si riscurile pe care le presupune fiecare", a declarat un alt oficial din Pentagon, citat de AFP, preluata de NewsIn.

Obama a avertizat la sfarsitul lunii ianuarie, dupa prima sa reuniune de la Pentagon cu liderii militari, ca va trebui sa ia "decizii dificile" in ceea ce priveste razboaiele din Afganistan si Irak.

In timpul primei saptamani de presedintie, el le-a cerut oficialilor din Departamentul Apararii sa planifice retragerea trupelor din Irak intr-un mod "responsabil" in urmatoarele 16 luni, asfel incat sa nu puna in pericol viata celor 142.000 de soldati americani desfasurati in tara.

Comandamentul american in Irak se teme ca o retragere prea rapida a trupelor ar pune in pericol castigurile realizate in ceea ce priveste securitatea tarii, in conditiile in care anul acesta vor avea loc mai multe scrutine.

Secretarul apararii Robert Gates a declarat, la randul sau, ca o retragere in 16 luni figureaza in "varietatea de optiuni" care sunt studiate si a avertizat la sfarsitul lunii ianuarie asupra riscului potential de rasturnare a situatiei din Irak.

Obama va trebui sa aprobe in curand consolidarea trupelor din Afganistan, un razboi din care presedintele a facut o prioritate si unde zeci de mii de soldati NATO incearca sa puna capat unei insurectii intensificate in ultimii doi ani.

Pentagonul, care are deja desfasurati in zona 36.000 de soldati, a promis ca va trimite pana la 30.000 de militari in plus.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#retragere SUA Irak, #Obama retragere Irak , #stiri externe