Obama cere eliberarea jurnalistei americane condamnate in Iran

Luni, 20 Aprilie 2009, ora 17:07
980 citiri
Obama cere eliberarea jurnalistei americane condamnate in Iran
Foto: AFP

Presedintele Barack Obama a cerut eliberarea jurnalistei iraniano-americane Roxana Saberi, condamnata de justitia iraniana la opt ani de inchisoare pentru spionaj.

"Sunt profund ingrijorat in legatura cu siguranta si cu starea ei", a declarat Obama, prezent la summit-ul Americilor, informeaza CNN.

"Ne ocupam de toate aspectele astfel incat sa ne asiguram ca este tratata cum se cuvine si incercam sa aflam cat mai multe informatii privind hotararea instantei in cazul ei.

Este un cetatean american si am convingerea ca nu a fost implicata in niciun fel de act de spionaj. Este o femie iraniano-americana interesata de tara din care vine familia ei. Si trebuie tratata ca atare si eliberata", a adaugat Barack Obama.

Jurnalista iraniano-americana Roxana Saberi, judecata saptamana aceasta in Iran pentru spionaj, a fost condamnata la opt ani de inchisoare. Potrivit AFP, ea ar fi facut marturisiri false dupa ce i s-a promis ca astfel va fi eliberata.

"Tatal Roxanei mi-a spus ca ea a fost condamnata la opt ani de inchisoare", a spus un membru al familiei, fara alte precizari.

Secretarul de stat american Hillary Clinton s-a declarat miercuri "profund ingrijorata" de cazul jurnalistei. "Le-am cerut elvetienilor, care, dupa cum stiti, ne reprezinta interesele in Iran, sa obtina informatiile cele mai exacte si mai recente", a adaugat Clinton.

Miercuri, viceprocurorul Teheranului Hassan Hadad a anuntat ca Saberi a fost acuzata de spionaj.

"Dosarul a fost transmis tribunalului revolutionar. (Jurnalista n.red.) nu avea acreditare de presa si efectua activitati de spionaj sub acoperirea jurnalismului", a precizat Hadad.

Roxana Saberi, in varsta de 31 de ani, are cetatenie dubla - americana si iraniana - insa Teheranul nu recunoaste principiul dublei cetatenii. Jurnalista, care colaboreaza in special cu posturile publice de radio NPR, BBC si cu postul de televiziune american Fox News, a fost initial arestata pentru ca a cumparat alcool, interzis in Iran.

Aceste acuzatii intervin in pofida unei politici de deschidere abordata de presedintele american Barack Obama si de secretarul de stat Hillary Clinton fata de republica islamica.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Barack Obama jurnalista, #jurnalista americana Iran , #stiri externe