Obama doreste sa puna capat secretomaniei sistemului bancar elvetian

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 13:15
2185 citiri
Obama doreste sa puna capat secretomaniei sistemului bancar elvetian

Majoritatea elvetienilor s-au aratat incantati de faptul ca Barack Obama a fost ales presedinte al Statelor Unite.

Totusi, elvetienii vor observa, dupa alegerea lui Obama, ca presedintele american ales le va cere sa faca multe schimbari, in specila in sectorul financiar, informeaza Deutsche Welle.

Expertii considera ca Obama doreste sa introduca multe modificari, in privinta taxelor si impozitelor, pentru a pune capat crizei economice actuale.

In 2007, cand era senator al statului Illinois, Obama a promovat un act-legislativ numit "Abuzurile paradisului fiscal", care enumera Elvetia printre cele 34 de state care evita anumite taxe.

Proiectul nu a devenit lege, dar expertii considera ca venirea lui Obama la Casa Alba va forta Elvetia sa abandoneze regimul strict de confidentialitate bancara, care faciliteaza evaziunea fiscala.

"Presiunea asupra Elvetiei va creste categoric. Oricine va incerca sa ne schimbe sistemul bancar va esua", a declarat Martin naville, seful Camerei de Comert Elvetiano-Americana.

Traditia secretomaniei financiare a Elvetiei dateaza din 1934. Totusi, elvetienii spun ca ar putea sa modifice aceasta legislatie, din cauza presiunilor din partea anumitor state.

"Este clar ca schimbarile in domeniul financiar vor veni si peste noi, atat din partea UE cat si din partea Statelor Unite. Acest fapt este o consecinta logica a situatiei de criza financiara", a declarat Micheline Calmy-Rey, ministrul de Externe elvetian.

Conform unui studiu efectuat de Boston Consulting Group, 27% dintre depozitele cu un statut suspect, in valoare de 2.000 de miliarde de euro, se afla in bancile elvetiene.

Obama nu este singurul lider de stat care vrea sa eradicheze "paradisul fiscal" elvetian. Nicolas Sarkozy, presedintele francez, a cerut acelasi lucru autoritatilor elvetiene, iar in octombrie, la aceasta miscare s-a alaturat si Peer Steinbrueck, ministrul de Finante german.

"Presiunea va fi imensa pe sistemul bancar elvetian, daca UE si SUA isi dau mana pentru a eradica paradisul fiscal. Nu poti sa cladesti un sistem bancar durabil doar pe baza secretomaniei", a declarat Matthias Graf von Krockow, directorul bancii germane Sal.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#secretomanie, #sistem bancar, #Elvetia, #Obama , #stiri externe