Obama: In Irak, razboiul a luat sfarsit

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 19:50
2851 citiri
Obama: In Irak, razboiul a luat sfarsit

Presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca cetatenii Statelor Unite trebuie sa stie ca razboiul din Irak a luat sfarsit si ca trupele vor fi retrase pana in luna august a anului 2011.

"In Irak razboiul a luat sfarsit si este foarte important ca poporul american sa inteleaga ca acest razboi s-a terminat. In momentul de fata procesul de stabilizare si pacificare in Irak trebuie facut de irakieni, americanii si-au facut deja datoria", a declarat presedintele american.

Obama a mai precizat ca trupele americane vor fi retrase in 18 luni, adica pana la sfarsitul lunii august a anului 2011, dar intre 35.000 si 50.000 de soldati vor ramane pentru a sustine Guvernul irakian si fortele de securitate.

Liderul de la Casa Alba i-a asigurat, insa, pe irakieni, ca nu vor fi singuri in lupta impotriva terorismului, ci vor avea intotdeauna in SUA un partener de incredere.

Acest plan de retragere in 18 luni reprezinta un moment istoric intr-un razboi care a costat enorm Statele Unite, care a definit presedintia lui George W. Bush, care a costat vietile a circa 4.250 de soldati americani si care a subminat pozitia Americii in lume.

"Am ales o strategie prin care vor fi retrase brigazile noastre combatante in urmatoarele 18 luni. Vreau sa spun cat se poate de clar: pana in 31 august 2010, operatiunile noastre de lupta in Irak se vor incheia", a declarat Obama intr-un discurs sustinut la baza puscasilor marini Camp Lejeune, din Carolina de Nord.

Obama a declarat ca intre 35.000 si 50.000 de soldati americani vor ramane dupa aceasta data in Irak, pentru a echipa si antrena fortele irakiene, pentru a apara proiectele civile de reconstructie si pentru a participa la operatiuni limitate de contraterorism.

"In baza acordul incheiat cu Guvernul irakian, intentionez sa retrag toti militari americani din Irak pana la sfarsitul anului 2011. Vom incheia procesul de tranzitie a responsabilitatii itakiene si vom aduce acasa soldatii, cu onoarea pe care si-au castigat-o", a spus el.

Decizia lui Obama de a lasa o forta considerabila pentru a asigura stabilitatea a fost salutata de republicanii din Congres, inclusiv de fostul candidat la prezidentiale John McCain, in timp ce unii democrati cred ca ramane in Irak un contingent prea mare.

Obama a spus ca Irakul s-a confruntat cu violente interconfesionale groaznice intre 2006 si 2007, dar ca aceste violente s-au redus substantial in prezent, in timp ce capacitatile fortelor irakiene, refacute dupa invazia din 2003, s-au imbunatatit.

"Dar sa nu existe indoieli: Irakul nu este inca sigur si il asteapta zile dificile. Violenta va fi in continuare o parte a vietii din Irak. Prea multe intrebari politice fundamentale despre viitorul Irakului sunt inca nerezolvate (...) Scaderea veniturilor din petrol vor exercita o presiune in plus asupra Guvernului, caruia ii este greu sa ofere serviciile de baza", a spus el.

Anuntul sau respecta promisiunile majore din campania electorala de anul trecuta. In schimb, Obama se va concentra pe suplimentarea contingentului american din Afganistan, pe care il considera principalul front din lupta americana impotriva terorismului.

"Pe masura ce desfasuram aceasta retragere, prioritatea mea va fi siguranta si securitatea trupelor noastre si civililor din Irak. Vom actiona cu grija si ma voi consulta indeaproape cu comandantii militari de pe teren si cu Guvernul irakian", a dat asigurari Obama.

"Vor exista, cu siguranta, perioade dificile si ajustari tactice. Dar inamicii nostri ar trebui sa nu aiba nicio indoiala: acest plan ofera armatei noastre forta si flexibilitatea de care are nevoie pentru a sustine partenerii irakieni si pentru a avea succes", a subliniat el.

Obama i-a sunat anterior pe premierul irakian Nuri al-Maliki si pe fostul presedinte George W. Bush pentru a-i informa despre acest plan, potrivit Casei Albe.

Vizita lui Obama la Camp Lejeune intervine la sfarsitul unei saptamani in care opinia publica s-a concentrat pe relansarea economiei, iar administratia a prezentat un proiect de buget de 3550 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2010.

Alexandra Sandru

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Barack Obama, #Irack, #retragere trupe , #stiri externe