Obama-mania este in Romania cu 20% sub media europeana

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 15:18
1164 citiri
Obama-mania este in Romania cu 20% sub media europeana

Obama-mania - sustinerea pentru presedintele SUA Barack Obama - are in Romania o cota de 58%, cu aproape 20% sub media europeana de 77%. Pe de alta parte, Romania este cea mai proamericana tara din regiune (74%), dorindu-si relatii mult mai stranse cu SUA, arata un studiu GMF.

Studiul Transatlantic Trends este realizat de prestigiosul si influentul think-tank american German Marshall Fund of the United States (GMF) si a ajuns in 2009 la cea de a cincea editie.

Studiul a fost realizat intre 9 iunie si 1 iulie 2009 in SUA si in 12 tari europene: Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia si Marea Britanie.

58% dintre romanii chestionati s-au declarat sustinatori ai modului in care Obama gestioneaza chestiunile internationale, ceea ce este cu aproape 20% sub media europeana, dar reprezinta o crestere cu 14% fata de anul trecut, cand numai 44% dintre romani spuneau ca sustin modul in care George W. Bush gestioneaza afacerile internationale.

Dintre cele 12 tari incluse in studiu, Romania se afla pe al 9-lea loc, manifestand o sustinere mai scazuta in acest sens decat statele occidentale.

Astfel, in topul "Obama-mania", cum il numesc autorii studiului, se afla Germania cu 92% (fata de numai 12% pentru George Bush), Italia cu 91% si Olanda cu 90%. In regiunea in care este inclusa Romania (Europa Centrala si de Est), Bulgaria are 72%, Slovacia 71% si Polonia 55%.

"Oamenii din Bulgaria, Polonia, Romania, Turcia si Slovacia sunt in mod evident mai putin entuziasmati de Obama comparativ cu cei din Statele Unite sau din Europa de Vest. Media europeana a sustinerii pentru Obama privind probleme de politica externa este de patru ori mai mare decat cea oferita predecesorului sau, George W. Bush. Astfel, trei oameni din patru (77%) sustin modul in care Obama gestioneaza afacerile internationale", se arata in concluziile studiului.

"Europa Centrala si de Est - Bulgaria, Polonia, Romania si Slovacia - au fost de-a lungul timpului bastioane ale sentimentelor proamericane si transatlantice. Studiul Transatlantic Trend 2007 si 2008 arata ca Bush era mai popular in Polonia si Romania decat era in Statele Unite. Studiul de anul acestea sugereaza insa ca regiunea s-ar putea schimba", subliniaza autorii studiului.

In Franta, de exemplu, actualul presedinte american este cu 77 de puncte procentuale ( de la 11% la 88%) mai popular decat predecesorul sau. Pe de alta parte, in Romania crestere este de doar 14% (de la 44% la 58%), iar in Polonia de doar 11% (44% la 55%).

In ceea ce priveste sentimentele fata de Statele Unite, romanii se remarca drept unii dintre cei mai proamericani, cu toate ca, fata de anul trecut, punctajul a fost mai mare cu trei puncte.

Astfel, pe o scala de la 0 la 100, in care 0 insemna sentimente reci, nefavorabile si 100 reprezenta sentimente calde, favorabile, media respondentilor romani a fost de 63, fata de 66 in anul 2008. Peste romani s-au aflat, in afara americanilor (84 de puncte), numai italienii (65). Au urmat nemtii cu 61 de puncte, si Marea Britanie si Olanda cu 59. Bulgarii au inregistrat 49 de puncte, polonezii 54, slovacii 51 si turcii 28.

Realizatorii studiului spun ca nu este vorba de un sentiment antiamerican, ci de mai putin interes pentru relatia transatlantica.

"In 2009, au existat mai putini respondenti in Europa Centrala si de Vest (53%) decat in Europa de Vest (63%) care sa vada America intr-o lumina pozitiva. Aceasta este o rasturnare de situatie fata de 2008, cand natiunile central si est europene erau in proportie de 44 de procente favorabile SUA, depasind statele vest europene, al caror procent era numai de 40. Totusi, exista diferente de atitudine in regiune, in 2009. Romanii sunt, per total, cei mai proamericani, urmati de polonezi. Slovacii si bulgarii au fost mult mai putin proamericani", se mentioneaza in principalele concluzii ale studiului.

Astfel, 74% dintre romani recunosc ca au o atitudine favorabila fata de SUA, la egalitate cu Olanda si Franta. In Europa, Romania este depasita numai de Italia (79%) si de Portugalia (77%). Tarile din regiune au inregistrat procente mai reduse: Bulgaria - 63%, Slovacia - 52%, Polonia - 70%. Cele mai mari procente ale celor care isi exprima sentimente nefavorabile fata de SUA se regasesc in Turcia (64%), Slovacia (44%), Bulgaria (31%) si Germania (28%).

Totusi, sentimentele pozitive sunt mai puternice fata de Uniunea Europeana, 84% dintre romanii chestionati spunand ca au o atitudine pozitiva fata de aceasta institutie. La acest capitol, Romania este intrecuta de bulgari, care au un scor favorabil de 87% si de portughezi, cu 88%. In Europa de Vest, atitudinea proeuropeana este mult mai redusa: Marea Britanie - 48%, Franta - 66%, Germania - 72%.

54% dintre romani considera ca relatiile diplomatice si de securitate dintre Uniunea Europeana si SUA ar trebui sa fie mai puternice, inregistrand astfel cel mai mare rezultat dintre toate cele 12 state in care s-a efectuat studiul. Numai 17% dintre romanii chestionati considera ca ar fi necesara o abordare care sa sporeasca independenta dintre UE si SUA, iar 21% si-ar dori ca relatia sa ramana neschimbata.

In comparatie cu romanii, tarile din regiune manifesta o atitudine mult mai retinuta fata de apropierea dintre SUA si UE. Numai 27% dintre bulgari considera ca relatiile ar trebui sa fie mai apropiate, numai 34% dintre solvaci si 46% dintre polonezi. Cel mai apropiati de romani sunt spaniolii, cu 53%, italienii, cu 51% opinii favorabile in acest sens, si americani cu 48%. Francezii si olandezii considera ca relatia ar trebui sa fie mai independenta, cu 49% opinii in acest sens in ambele tari.

In ceea ce priveste perspectiva unor relatii economice mai stranse intre SUA si Europa, romanii sunt, din nou, cei mai mari sustinatori, cu 55%. Numai 28% dintre bulgari se pronunta in acest sens, 30% dintre slovaci si 45% dintre polonezi. Spaniolii (50%) si italienii (48%) sunt cei mai apropiati de atitudinea romanilor.

Totusi, romanii nu par sa fie prea convinsi de faptul ca in ultimul an a existat o evolutie in relatia Europei cu SUA. Astfel, 45% cred ca relatiile au ramas neschimbate, 15% evalueaza ca acestea s-au inrautatit, iar numai 27% considera ca acestea s-au imbunatatit.

Nici bulgarii nu sunt mai optimisti decat romanii, 55% considerand ca relatiile sunt neschimbate, 5% evaluand ca acestea s-au inrautatit si 24% spunand ca s-au imbunatatit. Cei mai optimisti in acest sens sunt germanii, 53% considerand ca relatiile s-au imbunatatit, francezii (52%) si spaniolii (47%).

De asemenea, romanii se arata in favoarea ideii ca SUA sa exercite un leadership puternic in domeniul economic. 60% dintre cei care au raspuns, au indicat ca sunt de acord cu acest lucru, in timp ce numai 25% s-au opus.

Fata de statele din regiune, Romania are o proportie semnificativ mai mare a raspunsurilor pozitive. In Bulgaria, numai 33% sunt de acord cu suprematia SUA in domeniul economic, 33% in Slovacia si 55% in Polonia. Un punctaj mai mare decat Romania mai au numai Olanda si Marea Britanie, fiecare cu cate 66% raspunsuri afirmativ.

In plus, 64% dintre romani sunt de acord cu modul in care Barack Obama gestioneaza afacerile economice internationale. In ceea ce priveste tarile din regiune, 54% dintre polonezi privesc pozitiv felul in care Obama s-a raportat la problemele economice internationale, 69% dintre slovaci si 68% dintre bulgari. Pe acest palier, cea mai mare sustinere o are presedintele american din partea Portugaliei (88%), Germaniei (86%) si Olandei (86%).

Pe de alta parte, in ceea ce priveste increderea pe care o au romanii in capacitatea de care Obama dispune in ceea ce priveste managementul problemelor economice internationale, numai 54% dintre romani se arata increzatori. Bulgarii sunt in proportie de 62% increzatori, iar polonezii cu 48%. Cea mai mare incredere o au portughezii (86%) si italienii (85%).

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Obama popularitate Europa, #Obama popularitate Romania, #atitudine proamericana Romania, #romani proamericani , #stiri externe