Obama nu renunta la extradarile extraordinare, desi interzice inchisorile CIA

Luni, 02 Februarie 2009, ora 11:35
660 citiri
Obama nu renunta la extradarile extraordinare, desi interzice inchisorile CIA

Desi a interzis inchisorile secrete ale CIA si tehnicile dure de interogare, pregatindu-se sa inchida Guantanamo, noul presedinte american Barack Obama va mentine programul CIA de extradari extraordinare.

Totusi, aceasta tehnica este considerata drept rapire, de catre militantii pentru drepturile omului si reprezentantii Parlamentului European, informeaza Los Angeles Times.

Potrivit ordinului executiv semnat saptamana trecuta privind Guantanamo si tehnicile de interogare dura, CIA are in continuare autoritatea de a retine si transfera in secret suspecti de terorism in state care coopereaza cu Washingtonul.

Mai mult, fosti si actuali oficiali din serviciile secrete sunt de parere ca programul va fi extins si va juca un rol si mai important, pentru ca este singura modalitate care mai ramane de a indeparta suspectii de terorism de pe strada.

O prevedere din ordinul semnat de Obama pare sa permita CIA sa continue sa detina si sa interogheze suspectii de terorism, atat timp cat detentia nu se prelungeste mult timp. Ordinul lui Obama a creat si un organism care sa reexamineze extradarile, pentru a se asigura ca detinutii nu sunt predati unor tari unde risca tortura sau incalcarea altor drepturi.

Programul de extradari extraordinare a devenit o sursa de controversa pentru CIA si obiectul anchetelor internationale, dupa ce in ultimii ani au aparut informatii despre operatiuni marcate de greseli, confuzii in privinta identitatii suspectilor si acuzatii ca acestia au fost dusi in tari unde au fost torturati.

Parlamentul European a condamnat extradarile drept "un instrument ilegal folosit de Statele Unite", iar cativa suspecti au dat in judecata CIA si o subsidiara a Boeing care inchiria avioane agentiei. O ancheta europeana a conchis ca CIA a desfasurat peste 1.200 de zboruri secrete in spatiul aerian al Uniunii Europene dupa atentatele de la 11 septembrie.

"In mod evident, trebuie sa pastram unele instrumente, trebuie sa urmarim in continuare personajele negative", a declarat un oficial din administatia Obama, sub acoperirea anonimatului.

"Consilierii juridici au examinat programul de extradari extraordinare. Este controversat in unele cercuri si a starnit o mare furtuna in Europa. Dar daca este mentinut in anumiti parametri, este o practica acceptabila", a adaugat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News. Ucraina...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#extradare extraordinara, #inchisoare interzisa, #CIA , #stiri externe