Oficial american: SUA sunt membre NATO din motive egoiste

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 19:18
1725 citiri
Oficial american: SUA sunt membre NATO din motive egoiste

Statele Unite sunt membre NATO din motive egoiste - aparare mai ieftina si mai buna, dar pentru ca Alianta sa fie echitabila, UE trebuie sa isi sporeasca cheltuielile pentru aparare si capacitatile de securitate, a declarat vineri atasatul militar al ambasadei SUA la Bucuresti, Cristopher Ellis.

"Pentru a avea un echilibru intre UE si NATO, intre SUA si Europa, este imperativ ca UE sa micsoreze diferentele dintre propriile cheltuieli si capacitati de aparare si cele ale SUA", a declarat Cristopher Ellis, in cadrul seminarului "NATO si Politica Europeana de Securitate si Aparare (PESA) dupa summitul NATO de la Bucuresti", organizat de Centrul de Prevenire a Conflictelor si Early Warning (CPCEW).

"Daca se va instaura acest echilibru, atunci cele doua organizatii vor fi mai predictibile din punct de vedere militar si politic, mai transparente, iar increderea reciproca se va accentua", a mai spus Ellis.

Vorbind despre recentul conflict din Georgia, oficialul american a criticat atat lipsa de incredere a UE in fortele proprii, cat si in instrumentele pe care le avea la dispozitie pentru a sanctiona Rusia.

"In august, s-a observat ca UE a ezitat sa foloseasca mecanismele internationale de sanctiune ale ONU sau OSCE, lucru care arata nu numai lipsa de incredere in fortele proprii, ci si in aceste instrumente", a comentat atasatul militar al ambasadei SUA.

Dragos Ghercioiu, director in Ministerul Apararii, a pus accent pe complementaritatea dintre UE si NATO. El a vorbit despre globalizarea apararii si despre domeniile concrete in care UE si NATO pot coopera: proiecte maritime, aeriene, spatiale, sustinere medicala si suport logistic.

"Cred ca rivalitatea e un termen prea dur pentru relatia dintre UE si NATO. Nu e vorba despre o rivalitate, ci doar de necesitatea unui efort sporit pentru identificarea intereselor comune. Complementaritatea este cel mai bine consolidata la nivel economic, in ceea ce priveste utilizarea comuna a resurselor militare si abordarea comuna a crizei financiare, care va continua sa afecteze tarile lumii in urmatoarele luni", a punctat oficialul MAp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#SUA, #NATO, #motive, #egoiste, #Uniunea Europeana, #Cristopher Ellis , #stiri externe
Comentarii
C
conducere
rank 1
E clar ca proponentii noii ordini vor sa re-militarizeze Europa, Europa care