OMS: Numarul persoanelor afectate de handicap creste la nivel mondial

Joi, 09 Iunie 2011, ora 23:36
2132 citiri
OMS: Numarul persoanelor afectate de handicap creste la nivel mondial

Aproximativ 15 la suta din populatia lumii sufera de un handicap, proportie ce ar putea progresa mai ales din cauza imbatranirii populatiei, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Bancii Mondiale (BM), dat publicitatii joi.

OMS a facut cunoscute ultimele sale statistici referitoare la handicap in anii '70, organizatia cu sediul la Geneva apreciind, la acea data, ca aproape 10 la suta din populatia lumii era afectata.

In prezent, OMS sustine ca "peste un miliard de persoane traiesc cu o forma sau alta de handicap, cu alte cuvinte aproximativ 15 la suta din populatia la nivel mondial", in conformitate cu estimarile demografice din 2010.

Printre acestea, aproape una din cinci persoane, intre 110 si 190 de milioane de indivizi, prezinta dificultati functionale foarte mari ori sufera de un handicap "sever".

Pe viitor, aceasta problema va deveni o preocupare si mai mare din cauza imbatranirii populatiei, fiind cunoscut ca riscul de a avea un handicap creste la persoanele in varsta, atrag atentia in raport directorii OMS, Margaret Chan, si cel al Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Progresia "se mai explica si prin cresterea pe plan mondial a problemelor cronice de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul si tulburarile de sanatate mintala", se subliniaza in document.

OMS avertizeaza ca, in pofida progreselor inregistrate in unele tari, mai sunt destule de facut pentru ameliorarea vietii de fiecare zi a persoanelor discapacitate, confruntate cu un risc de trei ori mai mare de a li se refuza ajutorul medical.

"Este nevoie ca scolile, locurile de munca sa devina accesibile pentru persoanele handicapate, in loc sa le indepartam", apreciaza doctorul Etienne Krug, directorul departamentului de prevenire a violentei, traumatismelor si handicapului de pe langa OMS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#OMS, #oms crestere numar persoane handicap, #persoane handicap , #stiri externe