Opozitia moldoveana dezvaluie fraudele de la alegeri

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 15:33
2810 citiri
Opozitia moldoveana dezvaluie fraudele de la alegeri
Foto: Arhiva

Opozitia moldoveana (PL, PLDM si AMN, cele trei partide care au trecut de pragul electoral) a convocat o conferinta de presa, miercuri dupa-amiaza, in care a promis ca va dezvalui, cu probe, cum s-au fraudat alegerile din data de 5 aprilie.

Vladimir Filat, presedintele PLDM, a inceput prin a spune ca "in Codul Electoral se prevede expres ca urma sa fie creat Registrul alegatorilor. Aceasta norma legala a fost incalcata, pentru a oferi posibilitatea ca PCRM sa includa noi alegatori", noteaza Unimedia.

Mihai Ghimpu, presedintele PL, a detaliat fraudele comise: "5166 de persoane au fost inregistrate la mai multe sectii de votare in municipiul Chisinau. Persoane diferite cu acelasi numar al buletinului de identitate - 3280 de persoane.

In alte trei raioane - au votat fara act de identitate 1600 de persoane. Au votat cu alte acte decat cele prevazute de legislatie - 1500 persoane. Falsificarea semnaturilor - 1000 de persoane.

Votare multipla - cateva sute. Persoane decedate incluse in liste - cateva mii. In Drochia, un cetatean a aruncat 4 buletine in urna de vot. Intr-un sat de 300 de persoane, 6 dintre ei votat cu diferite fise de insotire.

In satul Drepcauti, raionul Briceni, 171 de persoane sunt inscrise ca au votat acasa, dar lipsesc semnaturile."

Presedintele AMN, Serafim Urechean, a promis ca opozitia va dovedi "cu lux de amanunte cum au fost fraudate alegerile de catre comunisti. Nu intamplator ne-a fost interzis sa mai scanam listele alegatorilor".

Urechean a povestit ca "au fost tiparite peste 100 000 de buletine false, care au fost furnizate oamenilor de incredere ale comunistilor si care au votat la alegerile din 5 aprilie 2005".

O alta problema a fost semnalata de catre Veaceslav Negruta, membru PLDM.

"In ultimii ani numarul populatiei este in scadere, rata mortalitatii - in crestere, iar numarul alegatorilor este in crestere. De unde?", s-a intrebat el.

Negruta a precizat ca "se constata largirea listei suplimentare ale alegatorilor cu 96 000 de cetateni, ceea ce reprezinta o crestere cu 21% fata de alegerile din 2007".

Mihai Ghimpu, presedintele PL, a promis ca opozitia va prezenta aceste probe Curtii Constitutionale si "vom cere extinderea termenului pentru analiza listele alegatorilor. Inclusiv dorim sa scanam si listele alegatorilor de peste hotare, ca sa demonstram multipla votare".

Conferinta de presa coincide cu renumararea, miercuri, de catre Comisia Electorala Centrala, a voturilor exprimate in scrutinul din 5 aprilie, la ordinul presedintelui Vladimir Voronin si dupa decizia Curtii Constitutionale.

-stire in curs de actualizare-

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#proteste alegeri Moldova, #opozitie dovezi frauda , #stiri externe