Opozitia moldoveana: renumararea voturilor, o procedura inutila si o risipa de bani

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 09:59
589 citiri
Opozitia moldoveana: renumararea voturilor, o procedura inutila si o risipa de bani
Foto: Arhiva

Opozitia din Republica Moldova considera ca renumararea voturilor initiata de comunisti a fost o procedura inutila si o risipa de bani, care nu avea cum sa scoata la iveala fraudarea alegerilor.

"Noi nu am zis ca nu acceptam rezultatele renumararii. Partidele de opozitie niciodata nu au contestat rezultatele alegerilor in ceea ce priveste procedura de numarare. Mai mult, s-au cheltuit peste 15 milioane lei (aproximativ 1,5 milioane dolari) pentru a satisface dorinta Partidului Comunistilor de renumarare a voturilor", a declarat vicepresedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alexandru Tanase.

Chiar daca sustin ca ar detine probe suficiente privind fraudarea alegerilor, cele trei partide din opozitie isi leaga slabe sperante de o posibila invalidare a scrutinului de catre Curtea Costitutionala, pe care o banuiesc de complicitate cu puterea.

Daca rezultatele alegerilor vor fi totusi validate de inalta instanta, opozitia ar mai avea la indemana o solutie - sa boicoteze alegerea sefului statului in Legislativ, pentru a provoca un scrutin parlamentar anticipat, a declarat vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca.

"Sa vedem care este punctul de vedere si al Curtii de Apel, al Curtii Constitutionale si daca nu vor fi de acord cu ceea ce a constatat opozitia ca si fraude in aceste alegeri, ramane calea blocarii alegerii presedintelui statului in Parlament si respectiv alegeri anticipate", a declarat Dorin Chirtoaca.

O pozitie solidara cu cea a PLDM si PL o are si Alianta Moldova Noastra. "Parerea noastra despre renumararea voturilor ramane neschimbata. A fost o procedura inutila, atata timp cat s-au renumarat voturile date in locul decedatilor, in locul celor plecati peste hotare, voturi date pentru persoane inexistente, inclusiv pentru minori", a declarat purtatorul de cuvant al AMN, Victor Osipov.

Purtatorul de cuvint al AMN s-a abtinut de la aprecieri privind viitoarele evolutii, spunind ca formatiunea sa mai are speranta, desi slaba, a invalidarii alegerilor de catre Curtea Constitutionala.

Rezultatele numararii repetate a buletinelor de vot din alegerile parlamentare de la 5 aprilie din Republica Moldova nu au adus nicio modificare in procentul obtinut de comunisti, astfel incat ei raman cu 60 de mandate, cu unul mai putin decat majoritatea dorita, a anuntat marti Comisia Electorala Centrala.

Astfel, potrivit datelor CEC, in Parlamentul ce va marca a 17-a legislatura au intrat patru formatiuni politice. Partidul Comunistilor din Republica Moldova a acumulat 49,48% din voturi, Partidul Liberal - 13,13%, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 12,43% si Alianta "Moldova Noastra" - 9,77%. Practic, fata de rezultatele finale anuntate la 8 aprilie, singura modificare este o scadere cu 0,01% din voturi la Partidul Liberal.

Potrivit algoritmului de distribuire a mandatelor, Parlamentul va avea urmatoarea configuratie: PCRM - 60 de locuri, PL si PLDM cate 15 locuri, iar AMN 11 locuri.

Renumararea voturilor a fost ceruta de presedintele Vladimir Voronin ca o concesie facuta partidelor de opozitie, care contesta corectitudinea scrutinului. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a recunoscut insa la Europa Libera ca PCRM mai avea nevoie de 240 de voturi pentru a obtine cele 61 de mandate in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#renumarare voturi Moldova, #alegeri Moldova voturi, #opozitie Republica Moldova , #stiri externe