Orasul zguduit de 7.500 de cutremure in 10 luni

Luni, 18 Iulie 2011, ora 22:31
2907 citiri
Orasul zguduit de 7.500 de cutremure in 10 luni
Foto: Yahoo News

Un oras a fost lovit de 7.500 de cutremure, in doar 10 luni! Este vorba de orasul neozeelandez Christchurch, ai carui locuitori sunt ingroziti de zguduiturile pamantului, care nu se mai termina.

Au trecut 10 luni de la primul mare cutremur, care a lovit al doilea oras, ca marime, din Noua Zeelanda. Sunt aproape cinci luni de la alt cutremur, mult mai devastator, care a omorat 151 de oameni si a distrus centrul orasului. Si au trecut doar cateva ore, de cand un alt cutremur a speriat, in timpul noptii, locuitorii orasului Christchurch, informeaza Yahoo News.

"Imi opresc respiratia. Am o senzatie de intepaturi pe tot corpul. Trebuie sa aleg sa stau nemiscat sau sa fug. Vreau doar ca lucrurile sa se intoarca, asa cum erau anul trecut, pe vremea asta. Am avut gradina mea de legume si culturi de floarea-soarelui", a declarat un locuitor din Christchurch.

Seismologii au inregistrat 7.500 de cutremure la Christchurch din septembrie 2010 si pana acum, cu o medie de 20 pe zi.

Zguduiturile au distrus psihicul unui oras, inca in suferinta. Mii de oameni si-au parasit casele, pentru a-si construi altele, in locuri mai sigure. Unii s-au mutat cu totul din oras. Christchurch este un dezastru pe care lumea l-a uitat.

Cand cutremurul devastator a distrus turla catedralei si a daramat multe cladiri din acest oras, cu o populatie de 390.000 de locuitori, oamenii din intreaga lume i-au acordat atentie. Dar doua saptamani mai tarziu, puternicul cutremur si tsunami-ul, in care au murit 23.000 de oameni, au adus Japonia in centrul atentiei.

"Cutremurele din oras nu au urmat modelul clasic. De obicei, un cutremur de intensitate mare este urmat de o serie de replici, tot mai mici. Aici, cutremurul cel mai mare a fost in 4 septembrie 2010 si a avut 7 grade pe scara Richter.

El nu a provocat distrugeri masive, deoarece a avut epicentrul la 50 de kilometri adancime, dar a ajutat sa declanseze cel putin doua noi cutremure mari. Primul, din 22 februarie, a fost devastator si a avut magnitudinea de 6,1 grade, apoi al doilea a lovit pe 13 iunie si a fost de 6 grade", a spus Kevin Furlong, profesor de geostiinte la Universitatea Penn State.

Echipele de demolare au in plan sa darame aproximativ 1.000 de cladiri, printre care hoteluri, cladiri de birouri sau alte structuri nesigure. Cu toate acestea, autoritatile spera ca orasul sa fie reconstruit.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#orasul distrus christchurch noua zeelanda, #cutremure noua zeelanda, #record cutremure oras christchurch , #stiri externe
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sa-si construiasca case usoare din hartie,