OSCE: Dovezile de fraudare a alegerilor din R. Moldova sunt "limitate"

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 22:54
1201 citiri
OSCE: Dovezile de fraudare a alegerilor din R. Moldova sunt "limitate"

Documentatia oferita de opozitia moldoveana in sustinerea acuzatiilor de fraudare a alegerilor este limitata, desi majoritatea cazurilor par credibile, se arata in raportul intermediar postelectoral al OSCE.

Raportul interimar postelectoral al Misiunii Internationale de Observare a Alegerilor, o initiativa a OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), se refera la perioada 6-17 aprilie.

Raportul intervine in contextul in care raportul anterior a starnit controverse, dupa ce legitimase alegerile din 5 aprilie, evaluandu-le drept corecte in cea mai mare parte, ca mai apoi voci reputate - precum cea a baronesei Emma Nicholson - sa conteste raportul organizatiei.

Raportul intermediar postelectoral noteaza extrem de factual ca in perioada 7-12 aprilie au avut loc revolte de strada, care s-au soldat cu aproximativ 200 de arestari, aratand ca au fost "prezentate rapoarte credibile din partea unor ONG-uri privind maltratarea detinutilor si ca au fost raportate trei cazuri de deces in legatura cu demonstratiile si arestarile".

OSCE retine faptul ca Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si Alianta Moldova Noastra (AMN) au organizat conferinte de presa, in special la 15 aprilie, atragand atentia asupra fraudelor electorale, precum votarea multipla, votarea in lipsa actelor necesare de identitate, semnaturi false pe listele electorale si alegatori diferiti cu serii identice ale actelor de identitate.

Unele partide politice au oferit misiunii OSCE exemple de nereguli care, conform declaratiilor, se confirma prin informatiile puse la dispozitie de Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) autoritatilor publice locale pentru a facilita compilarea listelor electorale.

Pentru a verifica aceste chestiuni, misiunea OSCE a cerut MDI sa ofere informatii suplimentare, in special cu privire la cazurile identificate de alegatori cu serii identice ale actelor.

Potrivit raportului, misiunea de observare OSCE a incercat sa verifice si un numar limitat de cazuri ale pretinselor votari frauduloase in baza deficientelor din listele electorale.

"Desi majoritatea cazurilor pareau credibile, documentatia oferita de opozitie in sustinerea acestor acuzatii a fost limitata si o analiza complexa este necesara pentru o evaluare consistenta", subliniaza OSCE.

In privinta renumararii voturilor, raportul subliniaza ca misiunea de monitorizare a urmarit un numar limitat de renumarari si totalizari ale voturilor din Ialoveni, Hancesti, Straseni si Chisinau, precum si renumararea voturilor de peste hotare in Chisinau in data de 15 si 16 aprilie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#raport OSCE Moldova, #dovezi fraudare alegeri, #renumarare voturi , #stiri externe