Papa si-ar putea pierde imunitatea, in urma scandalului de pedofilie

Duminica, 04 Aprilie 2010, ora 16:38
3285 citiri
Papa si-ar putea pierde imunitatea, in urma scandalului de pedofilie
foto: AP

Avocatii din Marea Britanie studiaza posibilitatea ca Papa Benedict al XVI-lea sa-si piarda imunitatea garantata de statutul sau de sef al Vaticanului, pentru a raspunde eventualelor acuzatii ivite in urma scandalului abuzurilor sexuale.

Desi Suvernul Pontif nu a fost acuzat de nicio crima, avocatii britanici evalueaza posibilitatea ca Papa sa-si piarda imunitatea in fata legii si sa poata fi acuzat de musamalizarea abuzurilor sexuale comise de preoti, in baza principiului jurisdictiei universale, transmite AP.

Initiativa a starnit discutii aprinse in Marea Britanie, unde numeroase voci sustin ca Vaticanul nu este un stat in adevaratul sens al cuvantului, ci doar o creatie a liderului fascist italian Benito Mussolini.

Papa Benedict, solicitat sa depuna marturie in cazuri de pedofilie

Mai mult, partizanii ridicarii imunitatii Papei sustin ca niciun alt lider religios din lume nu beneficiaza de drepturile sefului Bisericii Catolice.

In baza principiului jurisdictiei universale, Papa Benedict al XVI-lea ar putea fi acuzat la Tribunalul Penal International de crime impotriva umanitatii, de catre victimele abuzurilor sexuale comise de preoti, iar tribunalul ar putea decide arestarea Papei.

Discutiile sunt pur ipotetice, in clipa de fata, iar avocatii ar trebui sa se puna de acord asupra statutului Vaticanului si daca abuzurile sexuale pot fi considerate crime impotriva umanitatii.

Americanii isi pierd increderea in Papa in urma scandalului de pedofilie - sondaj

Simpla existenta a acestor discutii reprezinta insa o grea lovitura data conducerii Bisericii Ortodoxe, implicate recent intr-un scandal fara precedent, cu acuzatii de viol si pedofilie.

Ca urmare a acestui scandal, peste 10.000 de britanici au semnat o petitie prin care cer anularea vizitei Suveranului Pontif in Marea Britanie, programata pentru luna septembrie a acestui an, ce ii va costa pe contribuabilii britanici circa 17 milioane de euro.

Exorcistul Vaticanului: In spatele atacurilor presei la adresa Papei se afla Satana

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#imunitate Papa Benedict, #papa scandal pedofilie, #Biserica acuzatii pedofilie , #stiri externe