Parada gay in Letonia

Sambata, 31 Mai 2008, ora 17:01
980 citiri
Parada gay in Letonia

Circa 400 de homosexuali si sustinatori ai lor au participat sambata la o parada in capitala Letoniei, insotiti de o puternica prezenta a fortelor de ordine si de insultele activistilor antihomosexualitate.

Evenimentul anual provoaca intotdeauna controversa, in Letonia homosexualitatea fiind rara. Liderul Bisericii Catolice locale a protestat fata de organizarea paradei gay, dar presedintele tarii a sprijinit dreptul lor la libera exprimare, transmite Reuters.

"Suntem toti diferiti, dar nu avem decat o tara", a spus Linda Freimane, de la Mozaika, ONG-ul care a organizat parada.

Evenimentul s-a desfasurat pasnic, dar politia inchisese accesul la ambele capete ale strazii pe care a avut loc parada, ca si pe strazile din jur, pentru a preveni incidentele.

Participantii la mars, printre care s-au aflat persoane din tarile nordice sau Marea Britanie, dar si reprezentanti ai organizatiei pentru apararea drepturilor omului Amnesty International, au fost transportati cu autobuze dupa parada, din acelasi motiv.

"Este important sa fim aici si sa ne demonstram solidaritatea. Este important sa indraznesti sa fii ceea ce esti", a spus parlamentarul social-democrat suedez Magdalena Streijffert, care a luat parte la eveniment.

Circa 400 de persoane s-au adunat in spatele barierelor instalate de politie pentru a-i proteja pe participantii la parada homosexualilor, scandand sloganuri impotriva lor si insulte. "Homosexualitatea este o catastrofa nationala", se putea citi pe un banner.

Niciun oficial guvernamental sau din Parlamentul leton nu a fost prezent la parada homosexualilor.

Editia din 2005 a Gay Pride, prima de la Riga, a fost marcata de violente si insulte din partea manifestantilor antihomosexualitate, care au adus acestei tari criticile Europei. Pentru a evita repetarea acestor violente, autoritatile au interzis manifestarea in 2006, dar incidente similare au avut loc in cadrul evenimentului alternativ organizat in locul acesteia. Editia din 2007 s-a desfasurat pasnic.

Homofobia este inca foarte raspandita in toate tarile fost sovietice, unde homosexualitatea a fost mult timp reprimata dur. In Rusia, primarul Moscovei Iuri Lujkov a interzis parada pentru al treilea an la rand, catalogand-o drept "opera Satanei". Ca si in 2006 si 2007, homosexualii rusi intentioneaza sa sfideze interdictia si sa manifesteze duminica. In ultimii doi ani, manifestarile lor s-au soldat cu acte de violenta comise de tinerii nationalisti.

Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Forțele ruse au zădărnicit contraofensiva Kievului vara trecută și au recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă în 2024, câștigând aproximativ 400 de kilometri pătrați în Ucraina....
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#insulte, #Letonia, #parada gay, #scandari , #stiri externe