Parisul isi va asuma cu "modestie" presedintia UE

Marti, 17 Iunie 2008, ora 17:03
747 citiri
Parisul isi va asuma cu "modestie" presedintia UE

Franta a dat asigurari marti ca intentioneaza sa isi asume cu "modestie si rigoare" presedintia Uniunii Europene, mentinandu-si, insa, printre prioritati mediul, apararea, imigratia, agricultura, dupa respingerea rasunatoare a Tratatului de la Lisabona de catre irlandezi.

"Europa nu s-a oprit la 13 iunie", prin referendumul irlandez, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Jean-Pierre Jouyet (foto), care a prezentat in Senat axele principale ale aceste presedintii, care va incepe in 1 iulie, relateaza AFP.

Totusi, "noul context" generat de votul irlandez determina Franta sa "abordeze acest semestru cu modestie si rigoare", a dat asigurari secretarul de stat.

El a apreciat ca "cel mai bun raspuns pe care il poate aduce presedintia franceza ingrijorarilor care au fost exprimate este sa faca mai multa politica si mai multe politici comune in Europa".

Jouyet a confirmat dorinta dominanta in Europa de a fi continuat procesul de ratificare a tratatului in tarile unde acesta nu a fost adoptat inca, fara a lansa un lucrari de proportii, asa cum s-a intamplat dupa ce francezii si olandezii au respins Constitutia Europeana, in 2005.

"Cu siguranta nu ne vom angaja in redactarea unui nou tratat. Niciun membru nu cere acest lucru", a afirmat el.

Numerosi comentatori au subliniat ca respingerea irlandeza arunca o umbra asupra presedintiei franceze a UE, aducand din nou in prim-plan dificultatile intampinate in reformarea institutiilor europene.

Gestionarea consecintelor acestei respingeri se impune ca o prioritate. Rezultatul referendumului face inutile unele proiecte legate de aplicarea Tratatului de la Lisabona, ca numirea unui "presedinte al UE".

Dezbaterea parlamentara vizand presedintia franceza a UE, care urmeaza sa continue miercuri, in Adunarea Nationala, era programata initial sa aiba loc saptamana trecuta, dar a fost amanata pentru a-i permite Guvernului sa isi ajusteze discursul in functie de votul din Irlanda.

Jouyet, considerat unul dintre oamenii-cheie ai acestei presedintii, a amintit marile prioritati ale Frantei pentru urmatorul semestru european: energie si clima, pactul european pentru imigratie, relansarea Europei Apararii si agricultura.

"Nu putem sa ne permitem sa amanam deciziile (...) care pot fi tratate independent de chestiunile institutionale", a subliniat el.

Presedintele Nicolas Sarkozy, care a prezentat marti o reforma profunda a politicii militare a Frantei, a dat asigurari la randul sau ca, "indiferent de viitorul Tratatului de la Lisabona", Europa Apararii va ramane una dintre prioritatile sale.

Presedintia franceza a UE va fi "prima etapa a unei adevarate relansari a apararii europene pentru urmatorii ani", si-a luat el angajamentul.

Jouyet a amintit, la randul sau, agenda incarcata a primelor luni ale acestei presedintiei, incepand inca din 1 iulie, prin traditionala intalnire intre Guvern si colegiul comisarilor europeni.

La 10 iulie, Sarkozy urmeaza sa isi expuna prioritatile in fata europarlamentarilor, la Strasbourg.

Trei zile mai tarziu, el urmeaza sa prezideze lansarea Uniunii pentru Mediterana, la care vor participa atat state membre UE, cat si statele din sudul bazinului mediteranean.

Parisul vrea ca acest proiect sa reprezinte un punct important al presedintiei sale, in pofida scepticismului mai multor tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Ludmila Putina, fosta soție a dictatorului rus Vladimir Putin, a rămas fără vila de pe riviera franceză, numită și „Suzanne”. Autoritățile franceze au confiscat conacul în valoare...
#Franta, #presedintia UE, #tratat, #Lisabona, #Irlanda, #prioritate, #agricultura, #imigratie , #stiri externe