Patru momente de cotitura in geopolitica

Autor: Ana Ilie
Duminica, 13 Februarie 2011, ora 12:06
2818 citiri
Patru momente de cotitura in geopolitica
Foto: Arhiva

De la caderea Zidului Berlinului, in 1989, patru momente transformatoare au re-format peisajul global, mutand puterea de decizie la nivel mondial de la un actor la altul - sau altii, cu rezultate surprinzatoare. O data cu caderea Zidului si prabusirea Uniunii Sovietice, doi ani mai tarziu, America s-a autointitulat actor unic si unic responsabil cu politicile mondiale, sesizand oportunitatea expansiunii globale. Insa aceasta ordine mondiala s-a schimbat foarte repede.

Richard Falk, profesor emerit de Drept International la Universitatea Princeton si Raportor special al ONU pentru drepturile omului in Palestina, scrie, pentru Al Jazeera, ca aceste rupturi in ordinea mondiala au avut efecte transformatoare pentru procesul de luare a deciziilor ce afecteaza pe toata lumea.

Prima ruptura a produs un deceniu de globalizare neoliberala, in care puterea statala a fost temporar si partial eclipsata de oligarhii de la Davos, care se intalnesc anual in Forumul Economic Mondial.

Din acest punct de vedere, guvernul SUA era seriful globalizarii predatoare, bine subventionat, in vreme ce agenda politica este stabilita de bancheri si directori din marile corporatii, spune Richard Falk.

Desi nu sunt identificati de toti observatorii astfel, anii '90 au reprezentat prima dovada a cresterii actorilor non-statali si declinul geopoliticii centrate pe stat.

A doua ruptura a intervenit o data cu atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Impactul atacurilor a transferat autoritatea luarii de decizii mari, globale, inpoi la Statele Unite, redevenite principalul cator international.

Aceasta autoritate a introdus noi concepte in geopolitica, precum "razboiul impotriva terorii", "securitate globala". Aceasta a doua ruptura a transformat intreaga lume intr-un potential camp de bataie, cu o varietate de operatiuni militare, atat deschise cat si secrete, militare si paramilitare, lansate de SUA fara autorizatie, nici din partea ONU nici conform legii internationale.

In afara de rearanjarea ordinii mondiale, raspunsurile la atacurile de la 11 septembrie au implicat si nerespectarea suveranitatii statelor, dar si complicitatea multor state din Europa si Orientul Mijlociu in violarea drepturilor omului - implicarea in tortura, cazurile de suspecti de terorism transferati in tari aliate, etc...

In plus, raspunsul la 9/11 a fost "confiscat" de ideologii neoconservatori propulsati sub Administratia Bush, care au vazut in Irak posibilitatea de a-si pune in practica politica de "lovitura preventiva", cu multiple beneficii o data pusa in practica.

Aici vorbim despre baze militare, preturi scazute la energie, securizarea surselor de petrol, hegemonia regionala si promovarea intereselor regionale ale Israelului.

A treia ruptura a constituit-o actuala criza economica globala care a inceput cu recesiunea din 2008 si care a produs efecte pe plan mondial, in ceea ce priveste somajul, saracia, cresterea preturilor.

Aceste evolutii au expus deficientele, abuzurile si inechitatea globalizarii neoliberale insa nu au condus la impunerea unor parghii de control in asa fel inact aceste inechitati sa nu se continue.

Aceasta criza care se adanceste a lumii capitaliste nu este in prezent tratata, iar teoriile alternative au putina sustinere politica. Criza a expus si vulnerabilitatile Uniunii Europene, iar incalzirea globala mareste impactul efectelor negative.

In fine, cea de-a patra ruptura in guvernarea globala este asociata cu criza nerezolvata din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Revoltele populare masive din Tunisia au aprins scanteia in toata regiunea, in special in Egipt.

Aceste provocari la adresa ordinii existente au inscris in constiinta politica globala curajul si determinarea oamenilor obisnuiti, in special a tinerilor, care au indurat toata viata conditii dure, alienare, coruptia elitelor si opresiune.

Rezultatul acestei de-a patra rupturi in ordinea mondiala nu este inca cunoscut si probabil vor mai trece luni, poate ani, pana cand se va putea face o analiza obiectiva.

Este limpede insa ca rezultatele transformative nu vor fi obtinute doar prin eliminarea unui personaj sau a altuia - este nevoie de o noua structura politica, alegeri libere si corecte, oportunitati adecvate pentru participarea populara.

Un alt lucru clar pentru toata lumea este ca aceasta evolutie va afecta intreaga regiune, iar conflictul israeliano-palestinian nu va mai fi la fel niciodata. Ramane de vazut si efectul asupra actorilor regionali importanti - Turcia si Iran.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#geopolitica, #noua ordina mondiala, #schimbari geopolitica revolutie egipt , #stiri externe