Personalitati disparute suspect in catastrofe aeriene (II)

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 10:44
4042 citiri
Personalitati disparute suspect in catastrofe aeriene (II)
Foto: Arhiva

Am vorbit ieri despre disparitia controversata a generalului Sikorski, in 1943, seful guvernului polonez din exil, in acea vreme. Continuam cu un alt caz, de asemenea controversat, referitor la o personalitate de marca, disparuta intr-o misterioasa catastrofa aviatica.

Personalitati disparute suspect in catastrofe aeriene (I)

Dag Hammarskjold, secretar general al ONU

Secretarul General al ONU in perioada 1953 - 1961, pe numele sau complet Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjold, a fost una din cele mai active si cele mai distinse personalitati ale vremii, scrie Der Spiegel.

Atmosfera internationala era, poate, la fel de tulbure si de incinsa ca si astazi. Razboiul din Coreea se terminase, cel din Vietnam inca nu incepuse, Orientul Mijlociu era, ca si astazi, pe un butoi de pulbere, Cambodgia si Thailanda au rupt relatiile diplometice, amenintand cu un conflict militar in zona, iar cea mai grava situatie parea a fi in Congo, unde regiunea Katanga ameninta cu secesiunea, sfidand ambitiile dictatoriale ale presedintelui Tshombe.

In acest context, secretarul general al ONU incerca sa se impuna adoptand calea "diplomatiei preventive", initiata de el.

Diplomatia preventiva era o sintagma prea abstracta pentru beligerantii din Africa, dar Dag Hammarskjold, consecvent principiilor sale, a hotarat sa se deplaseze la fata locului, pentru a se intalni cu neinduplecatul presedinte Tshombe.

Un avion dispare in noapte

In septembrie 1961, Hammarskjold vizitase capitala Leopoldville pentru a discuta cu guvernul congolez problema ajutoarelor NATO. Cu acest prilej, trupele rasculatilor din Katanga au gasit de cuviinta sa atace fortele necombatante trimise de ONU, in semn de sfidare.

Intors in Europa peste cateva zile, Hammarskjold a organizat intalnirea cu presedintele Tshombe, la care m-am referit mai sus. Katanga nu dorea impacarea cu presedintele, iar Tshombe nu intelegea limbajul "diplomatiei preventive". Africa nu era bucuroasa de bunele auspicii ale ONU.

In acest context, in noaptea de 17-18 septembrie, Dag Hammarskjold si alti cincisprezece insotitori au disparut, odata cu avionul, prabusit la granita dintre Katanga si Rhodesia de Nord.

Alta ancheta, fara concluzii

A durat mult pana au fost gasite resturile avionului, risipite in jungla, dar ancheta n-a putut stabili nimic. Expertiza si cutiile negre n-au indicat vreo eroare tehnica. N-au lipsit referirile la lipsa de orientare geografica, la semnalizarile necorespunzatoare pentru zborul aerian si, in sfarsit, la un sabotaj.

Sabotajul putea fi pus pe seama oricui. Katanga era implicata, Congo de asemenea si nu putini se refereau la tot felul de formatiuni rivale din Africa si Asia. Ancheta n-a putut dovedi un act de sabotaj, desi nu-l excudea.

O comisie instituita de autoritati a reluat cazul in 1998, publicand o serie de documente a caror autenticitate n-a putut fi insa dovedita. Documentele lasau de inteles ca secretarul general al ONU fusese victima unui atentat.

In 2007, un apropiat al lui a incercat sa faca lumina pe cont propriu, sustinand cu martori ca avionul fusese doborat de mercenari belgieni, in slujba unor factiuni congoleze, comandati de un oarecare Fouga Magister. Este greu sa mai stabilesti ceva pe cont propriu, dupa o jumatate de secol.

Este interersant ca, in 1963, a fost facut public un jurnal personal al lui Hammarskjold, in care acesta vorbea despre "negocierile mele cu mine si cu Dumnezeu". O ironie delicata de diplomat lasa de inteles ca se asteapta sa fie atacat, desi nici un pasaj nu se referea explicit la acest lucru.

Alte cazuri, mai numeroase, de catastrofe aeriene cu personalitati disparute, vom publica maine, in partea a treia a acestui articol, cand vom reveni si la momentul Katyn, ramas la fel de confuz, ca si toate celelalte. Le veti gasi numai in Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#morti suspecte accidente aviatice, #Hammarskjold secretar ONU moarte , #stiri externe