Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Peste 2.000 de civili ucisi in Afganistan in 2008

Marti, 17 Februarie 2009, ora 11:32
823 citiri
Peste 2.000 de civili ucisi in Afganistan in 2008

2.118 civili si-au pierdut viata in violentele din Afganistan in 2008, in crestere cu 40% in comparatie cu 2007, a anuntat marti Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Raportul ONU arata si ca fortele proguvernamentale sunt vinovate pentru 39% dintre aceste pierderi de vieti omenesti, informeaza AFP preluat de Agerpres.

"Misiunea de asistenta a Natiunilor Unite in Afganistan (UNAMA) a inregistrat in 2008 un numar total de 2.118 civili ucisi. Cresterea numarului victimelor, cu aproape 40% in raport cu cei 1.523 de morti din randul civililor inregistrati in 2007, provoaca o puternica ingrijorare la ONU", a precizat UNAMA intr-un raport.

Anul 2008 se dovedeste a fi si cel mai sangeros pentru civili de la caderea regimului taliban, inlaturat in 2001 de o coalitie condusa de Statele Unite ale Americii (SUA).

"Dintre cele 2.118 victime din 2008, 1.160 (55%) par sa fi fost ucise de elemente antiguvernamentale si 828 (39%) de forte proguvernamentale. Responsabilitatea pentru moartea a circa 130 de civili nu a putut fi atribuita niciuneia dintre cele doua parti", a adaugat UNAMA.

Sudul Afganistanului, si in special provinciile Kandahar si Helmand, a fost regiunea cea mai periculoasa pentru civili. "In majoritatea cazurilor (41%), victimele au murit in sudul Afganistanului, unde mai multe provincii au fost teatrul unor lupte violente", noteaza sursa citata.

"Marea majoritate (85%) a civililor ucisi de elemente antiguvernamentale au murit in atentate sinucigase sau in explozii ale unor bombe improvizate", precizeaza misiunea ONU, adaugand ca "anul 2008 a cunoscut o crestere clara a tendintei insurgentilor de a organiza atacuri in zonele rezidentiale, fara nicio preocupare pentru pierderile provocate in randul civililor".

In ceea ce priveste victimele civile provocate de fortele proguvernamentale in 2008, acestea s-au produs in 64% din cazuri in conditiile unor lovituri aeriene, precizeaza UNAMA.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#civili morti Afganistan, #victime civili, #raport UNAMA ONU , #stiri externe