Planul lui Obama pentru retragerea din Irak este realizabil, dar riscant

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 12:40
1492 citiri
Planul lui Obama pentru retragerea din Irak este realizabil, dar riscant

Planul presedintelui american pentru retragerea trupelor americane din Irak pana la 31 august 2010 ar putea sa salveze regiunea de la haos, dar Washingtonul va trebui sa foloseasca diplomatia pentru a evita izbucnirea unor noi conflicte intre gruparile irakiene rivale.

Obama si-a anuntat vineri planurile pentru retragerea trupelor americane din Irak in decurs de 19 luni de la preluarea functiei de presedinte, indeplinindu-si astfel promisiunea de a pune capat unui conflict care i-a divizat pe americani si a provocat un razboi civil care era pe punctul de a distruge Irakul, comenteaza Reuters citat de NewsIn.

Obama a declarat totusi ca va mentine intre 35.000 si 50.000 de soldati in Irak, pentru a antrena si echipa fortele irakiene si pentru a efectua operatiuni limitate impotriva insurgentei. Aceste trupe urmeaza sa paraseasca Irakul pana la sfarsitul anului 2011, potrivit unui pact de securitate irakiano-american.

Calendarul retragerii dovedeste intentia lui Obama de concentra atentia din punct de vedere militar a Statelor Unite catre Afganistan.

"Eram pregatiti dinainte ca Obama sa-si anunte planul", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Abdul Karim Khalaf. "Fortele noastre pot infrunta orice provocare. Nouasprezece luni nu reprezinta o problema", a adaugat Khalaf.

Analistii sunt, in mare parte, de acord cu acest lucru.

"Este un obiectiv realist: s-a inregistrat un progres real in pregatirea armatei si politiei. Organizarea alegerilor regionale (la 31 ianuarie - n.red.) a aratat ca problemele privind securitatea s-au redus", spune Paul Wilkinson, director la Centrul pentru studii despre terorism si violenta politica de la Universitatea St. Andrew.

Totusi, comandantul american in Irak, generalul Ray Odierno, si comandantul pentru operatiunile din Orientul Mijlociu, generalul David Petraeus, au avertizat ca Irakul ramane o regiune fragila si ca succesele in materie de securitate dobandite ar putea fi pierdute, daca trupele se vor retrage prea repede. Acestia s-au declarat in favoarea unui termen de 23 de luni, potrivit unui oficial american.

In regiunea nordica Nineve, al-Qaida si alte grupari sunnite insurgente comit in continuare asasinate, rapiri si atentate cu bomba. In plus, potrivit analistilor, va fi nevoie de efortul diplomatic al Statelor Unite in ceea ce priveste tensiunile dintre Guvernul central de la Bagdad si regiunea autonoma kurda, care isi disputa mai multe zone si zacaminte de petrol.

"Aceasta este problema numarul unu. (...) Tinand cont de accentul pus de Obama si Hillary Clinton pe diplomatie, poti paria ca va exista o mare incurajare pentru rezolvarea problemei. Nu este ceva ce poate astepta", crede Wilkinson.

Kurzii sunt foarte ingrijorati de retragerea trupelor americane. "Zonele disputate necesita o a treia parte. Tinand cont de mentalitatea politicienilor, este greu de vazut cum se va rezolva" situatia, considera Jaffar Mustafa, ministru in formatiunea kurda Pesmerga.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#planul Obama realizabil, #retragere trupe Irak , #stiri externe