Polonezii din Islanda se intorc in tara de teama crizei economice

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 20:36
1385 citiri
Polonezii din Islanda se intorc in tara de teama crizei economice

Polonezii, care formeaza principala comunitate de imigranti din Islanda, atrasi in ultimii ani de economia infloritoare a tarii nordice, se intorc in masa in tara lor de origine.

"Polonezii reprezinta principala comunitate straina din Islanda. Oficial, numarul lor este de 10.000, dar (in realitate - n.red.), fara indoiala, sunt mult mai multi, probabil 15.000. Dar ei parasesc in prezent" masiv Islanda, a declarat consulul polonez Michal Sikorski.

"Nu avem o statistica oficiala, dar estimam ca jumatate dintre ei au parasit tara in decurs de cateva saptamani", a adaugat el.

Sikorski a explicat ca polonezii au emigrat masiv in Islanda intre 2004 si 2007, dupa aderarea Varsoviei la UE. Islanda nu este membra UE, dar face parte din Spatiul Economic European, care permite libera-circulatie a marfurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor.

"Voiau sa stranga bani pentru familiile lor, dar probabil au pierdut multi bani acum. In prezent totul este mai scump, coroana s-a depreciat mult", a afirmat el.

Polonezii lucrau in Islanda in primul rand in sectorul constructiilor si renovarii, dar si in alte domenii: industria pescuitului, medicina, invatamant, servicii. Consulul a subliniat ca aceasta plecare masiva ar putea reprezenta o problema pentru Islanda.

Consulatul polonez de la Reyjavik a fost deschis in urma cu cateva luni, dar 30 de casatorii au fost deja oficiate in aceasta institutie, ceea ce demonstreaza dinamismul comunitatii, a precizat Sikorski. El estimeaza ca numai o parte dintre polonezii care au parasit Islanda s-au intors in tara de origine, iar restul s-au stabilit in Danemarca.

Islanda, tara cu 313.000 de locuitori, a avut in ultimii ani o crestere medie anuala a PIB-ului cu 4%.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#polonezi, #Islanda, #migrare, #frica, #criza, #economica , #stiri externe
Comentarii