Polonia, in soc dupa ce un ostatic polonez a fost executat in Pakistan

Luni, 09 Februarie 2009, ora 18:50
2221 citiri
Polonia, in soc dupa ce un ostatic polonez a fost executat in Pakistan

Polonia era in stare de soc luni, dupa decapitarea de catre talibanii pakistanezi a unui inginer polonez, primul cetatean al acestei tari executat vreodata de islamisti de la implicarea Varsoviei in conflictele din Afganistan si Irak.

"Polonia nu a avut niciodata de-a face cu acest gen de situatie", a declarat la televiziune consilierul pentru securitate al premierului, Jacek Cichocki. "Apareau inregistrari video despre cetateni ai altor tari, americani, britanici, dar nu polonezi", a mai spus el, citat de AFP, potrivit NewsIn.

Ministrul de Externe Radoslaw Sikorski tocmai anuntase ca "scenariul cel mai grav" se confirma, dupa autentificarea unei inregistrari video difuzata cu o zi inainte de talibani si prezentata ca fiind realizata la executarea inginerului polonez Piotr Stanczak.

"Acum, cand nu mai putem sa-l salvam pe compatriotul nostru, putem sa facem eforturi sa ii pedepsim pe asasini", a afirmat ministrul, explicand ca, dupa consultari cu ministrul justitiei, Varsovia va lansa mandate de arestare impotriva suspectilor.

Militanti din Miscarea talibanilor pakistanezi, care are legaturi cu al-Qaida, au difuzat duminica inregistrarea video cu decapitarea ostaticului polonez, afirmand ca l-au ucis pentru ca Islamabadul refuza sa elibereze rebelii pe care ii detine. Potrivit Guvernului polonez, printre rebelii a caror eliberare era solicitata de talibani figura asasinul jurnalistului american Daniel Pearl, executat in 2002 in Pakistan. Rapitorii cereau de asemenea ca Varsovia sa isi retraga cei 1.600 de militari desfasurati in Afganistan.

Piotr Stanczak, in varsta de 42 de ani, tatal unui baietel de 13 ani, a fost capturat in 28 septembrie in nord-vestul Pakistanului. El lucra pentru o companie poloneza de prospectare geofizica, Geofizyka Krakow.

Vestea mortii sale este pe prima pagina a tuturor ziarelor nationale, dintre care unele difuzau imagini cu inginerul inconjurat de rapitorii inarmati.

"Au omorat un polonez", titra cotidianul conservator Rzeczpospolita. "Ucis! Talibanii au asasinat un polonez" titra si cotidianul Gazeta Wyborcza (centru-stanga), publicand marturia surorii victimei. "Canaliile, au ucis un polonez", titra pe prima pagina, marginita de o banda de doliu, si tabloidul Fakt.

Dar dincolo de titluri, comentatorii incepeau deja sa se intrebe cum a actionat Guvernul in aceasta criza. "Oare Guvernul polonez a facut tot ce se putea face?", se intreba Gazeta Wyborcza. "Autoritatile poloneze au ceva sa-si reproseze?", se intreba si Rzeczpospolita. "Opinia publica a acordat o foarte mare incredere diplomatiei poloneze si serviciilor in privinta polonezului rapit. Este timpul sa verificam ce s-a facut cu aceasta incredere", avertiza si Dziennik (centru-dreapta).

Mai multi alti cetateni straini sunt in prezent ostatici in Pakistan. La 2 februarie americanul John Solecki, seful filialeiinaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) din provincia Balucistan (sud) a fost rapit de persoane inarmate. Un diplomat iranian, consulul general din Afganistan la Peshawar, precum si o jurnalista canadiana au fost de asemenea rapiti in nord-vestul tarii in toamna si sunt inca ostatici.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Piotr Stanczak, #polonez executat, #Pakistan, #stare soc , #stiri externe