Posibile scenarii dupa alegerile din Republica Moldova

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 09:08
1692 citiri
Posibile scenarii dupa alegerile din Republica Moldova

Moldovenii sunt chemati miercuri la urne pentru a alege intre comunistii care sustin un parteneriat strategic cu Rusia si partidele liberale de opozitie, care vor relatii mai stranse cu Occidentul.

Presedintele comunist in exercitiu, Vladimir Voronin, a convocat alegeri anticipate luna trecuta, dupa ce Parlamentul a esuat in doua randuri sa ii aleaga un succesor, relateaza Reuters, care prezinta o serie de posibile evolutii ale situatiei dupa scrutin.

Dupa victoria comunistilor la scrutinul din 5 aprilie, opozitia liberala a acuzat autoritatile de fraude. Protestele organizate au degenerat in violente in 7 aprilie, cand manifestantii, in special tineri, au devastat Parlamentul si sediul Presedintiei.

Ce anunta sondajele?

In Parlamentul ales in 5 aprilie, comunistii au obtinut 60 de fotolii din totalul de 101, mai multe decat cele 52 necesare pentru a alege presedintele legislativului si guvernul, dar cu unul mai putin decat cele necesare pentru a desemna presedintele.

Sondajele arata o scadere a sustinerii pentru comunisti, creditati cu circa 30% dintre intentiile de vot, dupa ce au primit aproape 50% din sufragii in aprilie. Pe de alta parte, numerosii alegatori inca nehotarati ar putea influenta semnificativ rezultatele de miercuri.

Doua partide de opozitie, liberalii si democrat liberalii, ar obtine impreuna 20% din voturi, arata sondajele, in timp ce Partidul Democrat, condus de un fost comunist, Marian Lupu, ar putea primi pana la 10% din sufragii.

Victorie detasata a comunistilor

In cazul in care comunistii vor contrazice sondajele si vor obtine 61 de mandate, vor putea alege cu usurinta un presedinte.

Relatiile cu Rusia ar ramane o prioritate, iar un "parteneriat strategic" ar putea permite primirea imprumutului de 500 de milioane de dolari promis de Moscova pentru a ajuta Chisinaul sa faca fata crizei financiare globale.

Relatiile cu Romania ar fi in continuare tensionate, in timp ce relatiile cu Uniunea Europeana probabil ca ar progresa, dar incet.

Comunistii pierd teren

In cazul in care comunistii vor primi intre 52 si 61 de locuri, ar putea desemna un guvern si un presedinte al Parlamentului, dar in continuare nu ar putea asigura alegerea unui presedinte dorit de ei.

Comunistii ar putea forma o alianta cu Partidul Democrat (PDM), in conditiile in care liderul PDM Marian Lupu a spus ca un astfel de acord este posibil daca Voronin se retrage din politica. Pe de alta parte, Voronin vrea sa ramana in continuare in prim-planul scenei politice, asemeni lui Vladimir Putin in Rusia.

O astfel de alianta, in baza careia Lupu ar putea deveni presedinte, ar permite relatii bune atat cu Rusia, cat si cu Uniunea Europeana si Romania.

Comunistii pierd alegerile

In cazul in care comunistii obtin un rezultat atat de slab incat nici macar o alianta cu Partidul Democrat nu mai este posibila, partidele prooccidentale ar putea schimba semnificativ politica externa a Republicii Moldova.

Ar fi stranse relatiile cu Romania si UE, iar noul guvern ar lua, probabil, in considerare retragerea din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Dar acestea ar lua timp, in conditiile in care Rusia asigura circa jumatate din comertul extern al Republicii Moldova si putin peste 90% din importurile de energie.

Noile autoritati ar anunta, probabil intentia de a adera la NATO, o masura care ar pune in pericol relatiile cu Rusia si care ar contraveni neutralitatii in politica externa prevazuta de Constitutie. Astfel de planuri risca sa complice si rezolvarea conflictului transnistrean, unde Rusia are trupe desfasurate.

Niciun grup politic nu obtine suficiente voturi pentru a alege un presedinte

Daca niciuna dintre tabere nu obtine suficiente voturi pentru a alege un nou presedinte, Voronin va fi in continuare sef al statului pana in 15 iunie 2010 - la un an dupa dizolvarea Parlamentului.

Violente de strada

Analistii au pareri diferite in ceea ce priveste riscul unor noi proteste violente. Unii experti sunt de parere ca opozitia, daca va fi invinsa, se va teme sa nu isi piarda legitimitatea in fata Occidentului prin ciocniri cu autoritatile, asa ca va opta probabil pentru mitinguri pasnice.

Orice proteste violente probabil sa vor fi spontane, dar comunistii ar putea incerca sa acuze opozitia.

Presa controlata de comunisti a acuzat opozitia in campanie ca incearca sa obtina sustine din partea lumii interlope moldovene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#alegeri Republica Moldova, #scenarii rezultate alegeri, #Chisinau alegeri legislative , #stiri externe