Premierul turc ameninta cu deportarea a 100.000 de armeni

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 15:44
1644 citiri
Premierul turc ameninta cu deportarea a 100.000 de armeni
foto: AFP

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan ameninta cu deportarea a circa 100.000 de muncitori armeni, ca raspuns la rezolutiilor internationale ce acuza Turcia de genocid.

"Ce urmeaza sa fac maine? Daca e necesar, le voi spune 'haideti, inapoi in tara voastra' ... Nu sunt obligat sa ii tin in tara mea", a declarat premierul Erdogan, referindu-se la cei aproximativ 100.000 de muncitori armeni care muncesc in Turcia, fara forme legale, scrie cotidianul turc Huriyett.

Aproape 100.000 de imigranti armeni, majoritatea femei, lucreza fara forme legale in Turcia, in special in Istanbul.

Scandal diplomatic intre Suedia si Turcia

Declaratiile lui Erdogan vin dupa ce Statele Unite si Suedia au adoptat recent rezolutii prin care recunosc ca Turcia se face vinovata de Genocidul armean, din 1915, soldat cu moartea a 1,5 milioane de armeni, potrivit istoricilor.

Premierul turc a mai precizat ca aceste rezolutii reprezinta niste demonstratii de forta, care nu fac decat rau relatiilor dintre Turcia si Armenia.

Turcia avertizeaza Suedia: Nu vom accepta "atitudini iresponsabile"

Turcia si-a retras ambasadorii din Statele Unite si Suedia, dupa ce Congresul american si Parlamentul suedez au votat rezolutiile care acuza Turcia de genocid.

Armenii sustin ca 1,5 milioane de conationali au murit in urma unei campanii de exterminare orchestrate de Turcia, in timpul Primului Razboi Mondial.

Turcia si-a retras ambasadorul in SUA din cauza acuzatiilor de genocid

Turcii, pe de alta parte, sustin ca intre 300.000 si 500.000 de armeni si-au pierdut viata, precum si cel putin tot atatia turci, cand armenii s-au alaturat armatei ruse ce invada Imperiul Otoman.

Negarea genocidului armean de catre Turcia reprezinta si in ziua de azi una din principalele cauze ale controverselor dintre Uniunea Europeana si Turcia.

In timp ce o lege franceza, adoptata recent, pedepseste cu inchisoarea negarea genocidului armean, magistratura turca ii pedepseste cu arest si inchisoare pana la trei ani pe cei care vorbesc in public despre genocidul armenilor, considerandu-l un gest nepatriotic.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Turcia deportare armeni, #Erdogan ameninta armeni, #genocid armean Turcia , #stiri externe