Ziare.com

Premiul Nobel pentru literatura, atribuit lui Gustave Le Clezio

de Livia Stroie
Joi, 09 Octombrie 2008, ora 14:47

   

Premiul Nobel pentru literatura, atribuit lui Gustave Le Clezio
Premiul Nobel pentru literatura in 2008 a fost acordat scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clezio. Nascut in 1940 in Nice, Le Clezio a studiat literatura in Franta si s-a stabilit in Statele Unite, unde lucreaza ca profesor.

Comitetul Nobel l-a numit pe Le Clezio "scriitorul desprinderii, al aventurii poetice si extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra si dedesubtul civilizatiei predominante".

Numele lui Jean-Marie Gustave Le Clezio, in varsta de 68 de ani, era vehiculat intens miercuri seara, mai ales in mediile franceze, ca fiind un potential castigator.

El a devenit faimos la 23 de ani, datorita romanului sau, "Procesul Verbal", care a fost nominalizat la premiile Goncourt si a castigat Premiul Reanaudot in 1963. Le Clezio a publicat in jur de 30 de carti, inclusiv nuvele, eseuri, doua traduceri pe teme de mitologie indiana, recenzii si a publicat in numeroase reviste.

Imaginea publica a lui Le Clezio este aceea de inovator, el fiind elogiat de Michel Foucault si Gilles Deleuze. In 1980, el a castigat premiul Paul Morand. In 1994, un sondaj realizat de revista franceza "Lire" a aratat ca 13% dintre cititori il considera cel mai mare scriitor francez contemporan.

Premiul Nobel pentru literatura a mai fost acordat unui scriitor francez in 1985 (Claude Simon).

Citeste mai multe despre Le Clezio Nobel literatura 2008
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2855 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

13% dintre francezi il considera cel mai mare scriitor contemporan!

13% e un procentaj care spune clar ca Le Clezio ... nu e cel mai mare scriitor contempran.

(Am comentat deja pe marginea acestui premiu la stirea cu acelasi titlu pe ziare.com postata cateva ore mai tarziu astfel ca nu voi repeta aici ceea ce am spus acolo.)

 

psudo-brand ratat

ce ar fi scris si vorbit toti, doua, trei saptamani si mai bine, daca doamna Herta Mueller, care a fost pe lista "nobililor" ar fi fost premiata: ca e nascuta in romania, si ca romania... si tot felul de speculatii de acelasi gen. deci nu fu' Mme Mueller. mai asteptam. data viitoare.

 

Premiul Nobel pentru inocenta

Asta ca sa nu spun ceva mai rau. Domnisoara Livia, banuiesc ca esti foarte juna si, cum spuneam, inocenta. Jurnalista sigur nu esti, daca erai, faceai un minim de documentare. Uite aici niste nume de francezi care au luat Premiul Nobel pentru literatura: Gao Xingjian, Jean-Paul Sartre, Andre Gide, Albert Camus, Henri Bergson, Romain Rolland, Frederic Mistral. Poate mi-a mai scăpat careva. Oricum, nu e doar Claude Simon. Asa se intimpla cind copiezi prost un articol din alta parte.

 

Le Clézio??

"Procesul verbal" e un teribilism, de altfel nici nu a luat Goncourt-ul, iar Reaunaudot-ul a fost o greseala monumentala. Toata tevatura l-a facut mare prematur si a cam pierdut pedalele. Dupa aceea s-a rescris la nesfarsit. O serie de palimpseste.

Le Clézio e indigest, greoi, fortat, fara idei. Baietii de la Le Canard enchainé au mai mult stil si sunt mai inventivi.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor