Presa germana: Romania sustine extinderea UE pentru a nu mai fi la periferia Europei

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 21:02
2637 citiri
Presa germana: Romania sustine extinderea UE pentru a nu mai fi la periferia Europei
foto: Arhiva

Perspectivele de aderare oferite Balcanilor de Vest sau Ucrainei bucura tari precum Romania, care se afla la marginea geografica a Uniunii si care trebuie sa cheltuiasca sume serioase pentru a-si securiza granitele, scrie saptamanalul german de afaceri Wirtschaftswoche.

Publicatia germana remarca faptul ca, imediat dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie, "tema extinderii Uniunii Europene a si revenit pe agenda de la Bruxelles".

"Aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007, pe care multi au considerat-o ca fiind prea timpurie, a determinat ca la Bruxelles, mai ales la vechii membri ai UE, sa se instaureze o oboseala a extinderii. Acest lucru se explica prin faptul ca vechile state membre au constatat ca, odata ce noile tari se instaleaza in Uniune, presiunea de a realiza reforme interne este mult mai greu de exercitat decat atunci cand inca se duceau negocieri de aderare", scrie Wirtschaftswoche.

Dar, in contextul in care UE are un nou tratat, "multe tari doritoare de aderare spera intr-o noua sansa".

Saptamanalul subliniaza ca timp de multi ani Germania si Franta au consolat potentiali candidati folosindu-se de scuza ca atat timp cat nu exista o nou tratat fundamental in baza caruia sa se poata duce negocieri, UE nu poate primi noi membri.

"Acum argumentul tratatului nu mai este valabil, iar in acest context Germania face presiuni pentru o extindere 'cu masura' ", comenteaza Wirtschaftswoche.

Publicatia germana pare sa fie nemultumita de faptul ca, in noua Comisie Europeana, politica de vecinatate nu va mai fi gestionata de comisarul pentru politica externa, ci de un comisar pentru extindere, care este din Cehia.

"Asa-numita politica de vecinatate destinata tarilor care nu pot adera intr-un viitor previzibil la UE nu va mai fi gestionata ca pana acum de comisarul pentru politica externa, ci a fost incredintata noului comisar ceh pentru extindere, Stefan Fule", scrie saptamanalul.

"Fule a lasat multora impresia ca va da pana si tarilor ca Ucraina perspective de aderare. Acest lucru bucura tari ca Romania, care se afla la marginea geografica a Uniunii si trebuie sa cheltuiasca multi bani pentru a-si securiza granitele. De aceea, tarile de la periferia Europei incearca sa se impuna la Bruxelles pentru a reusi sa-si aduca vecinii in aceeasi barca", atrage atentia Wirtschaftswoche.

Mai ales tarile din Balcanii de Vest, remarca Wirtschaftswoche, carora li s-au dat inca din 2003 perspective de aderare, spera sa existe o evolutie rapida in acest sens.

Ollie Rehn, comisarul pentru extindere, care isi va incheia mandatul, a propus de curand inceperea unor negocieri de aderare concrete cu Macedonia.

In plus, statele membre au cerut CE sa decida asupra inceperii discutiilor si cu Albania. La aceasta situatie se adauga "o curioasa alianta in PE, alcatuita din europarlamentari ai Germaniei, Austriei si Ungariei, care sustine o aderare rapida a Croatiei si care obtinut ca finalizarea negocierilor de aderare pentru Croatia sa aiba loc in 2010", scrie publicatia.

Carl Bildt, ministrul de externe al Suediei, care detine presedintia rotativa a UE, a sustinut recent un "discurs foarte entuziast privind extinderea UE", considera saptamanalul. "Vom avea o imagine mai mareata in lume, iar vocea noastra va evoca mai mult respect", a spus el despre o Uniune extinsa.

Cu toate acestea, explica Wirtschaftswoche, sustinatori ai extinderii precum Bildt minimizeaza faptul ca primirea unor noi membri in UE poate complica mecanismele de negociere interne, care si asa sunt deja suficient de complexe.

Daca toate tarile Balcanilor de Vest ar intra in UE, atunci acestea ar urma sa primeasca opt comisari. Fosta Iugoslavie ar avea astfel mai multi comisari decat cele sase fondatoare ale Uniunii, avertizeaza articolul.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Romania extindere UE, #extindere UE Balcani, #proces aderare UE , #stiri externe
Comentarii
Poza Radar
Radar
rank 5
Germania, invinsa in cele doua razboaie, a inteles ca expansiunea armata nu e benefica si a impletit cu Franta si Anglia expansiunea U.E. Daca , am privi cu luciditate am constata cu surprindere ca Romania mai mult a cotizat decat a primit de la marii si