Presa internationala - America investeste in tehnologie si in imaginea lui Obama

Joi, 06 August 2009, ora 09:01
1397 citiri
Presa internationala - America investeste in tehnologie si in imaginea lui Obama

Presedintele american Barack Obama a facut public un proiect de finantare pentru dezvoltarea noii generatii de masini electrice in valoare de 2,4 miliarde de dolari.

Pe fondul unei crize a somajului in crestere, in Statele Unite, proiectul anuntat presupune crearea a zeci de mii de locuri de munca, informeaza AFP.

"Pentru prea multa vreme nu am reusit sa investim intr-o astfel de tehnologie, chiar daca tari precum China si Japonia ne-au luat-o inainte", a declarat Obama. "Din acest motiv, anuntul este important. Reprezinta cea mai mare investitie in acest tip de tehnologie din intreaga istorie a Americii".

"Este o investitie in capacitatea noastra de a dezvolta noi tehnologii. Punem la punct infrastructura pentru inovatie".

Obama si-a tinut discursul intr-o fabrica producatoare de vehicule recreationale care a fost inchisa ca urmare a recesiunii. Dupa redeschidere, fabrica a fost reprofilata pe vehicule electrice si hibride.

Initiativa, finantata din fondul special pentru criza al administratiei Obama, in valoare de 787 miliarde de dolari, vine si pe fondul erodarii imaginii publice a lui Obama, determianta de criticile aduse strategiei sale economice.

Vine, totodata, inaintea anuntarii somajului in Statele Unite pe luna in curs, despre care unii analisti considera ca a crescut la 9,4%, foarte aproape de limita psihologica si periculoasa politic de 10 procente.

Strategie de imagine

Tactica lui Obama de a aparea in afara Washigton-ului are menirea de a sugera ca este de partea oamenilor care i-au acordat puterea la sfarsitul anului trecut, mai degraba decat de partea politicienilor.

"Prea adesea cei din Washington se concentreaza pe suisurile si oborasurile politicii. Grija mea, insa, este cu privire la suisurile si coborasurile vietii oamenilor din America", a declarat Obama.

Presedintele american a profitat de ocazie pentru a respinge criticile aduse programului sau economic, afirmand ca, in ciuda dezinformarii care se face, masurile sale au inceput sa-si faca efectul si vor ajuta America in tranzitia catre o economie mai sustenabila.

"Exista numerosi oameni care incearca sa protejeze actualul status quo", a precizat Obama, referindu-se la reformele politice, energetice, in sistemul de sanatate, dar si cu privire la politica economica.

"Sunt dintr-aceia care cauta avantaje politice. Ei incearca sa sa opuna acestor eforturi - unii dintre ei au determinat problemele actuale si, deodata, ii acuza pe altii pentru acestea".

Fondurile de 2,4 miliarde dolari dedicate vehiculelor electrice includ 1,5 miliarde care vor merge catre producatorii americani pentru a fabrica baterii si componente necesare, dar si pentru a extinde programele de reciclare.

Alte 500 de milioane vor merge catre firmele americane care produc componente pentru astfel de automobile, incluzand motoare electrice, electronice si alte piese necesare.

Fondurile vin in continuarea eforturilor mai largi ale administratiei Obama de a micsora dependenta Statelor Unite de petroul care vine din regiuni instabile ale globului si, totodata, de a adopta masurile ecologice care impun Statelor Unite scaderea emisiilor toxice.

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Cei mai mulți șoferi sunt de acord că mașinile electrice sunt ideale pentru deplasări în oraș. Totuși nu toată lumea își permite să întrețină două sau mai multe mașini cu toate...
#masini electrice, #politica energetica SUA, #Obama, #recesiune globala , #stiri externe