Presa straina: Romania este marele castigator in procesul de la Haga

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 14:11
5389 citiri
Presa straina: Romania este marele castigator in procesul de la Haga
Foto: CIJ

Romania este marele castigator in procesul cu Ucraina de la Haga pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra, apreciaza presa internationala, desi o parte considera ca instanta ONU a recunoscut Insula Serpilor drept insula.

Curtea Internationala de Justitie a trasat marti o noua granita maritima intre Romania si Ucraina pentru a rezolva o disputa care afecta forarile pentru petrol si gaze, scrie Reuters, citata de NewsIn, care aminteste ca Romania sustine ca va avea acces la o cantitate de gaz estimata la 70 de miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane de tone de petrol.

Agentia noteaza reactia presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia Curtea de la Haga a dat satisfactie Romaniei intr-un demers pe care seful statului l-a calificat ca fiind "un mare succes al Ministerului roman de Externe".

Ucraina a salutat, de asemenea, decizia, spunand ca este un "compromis intelept" care rezolva definitiv o indelungata disputa.

Ambele tari, mai remarca Reuters, sunt nerabdatoare sa gaseasca noi resurse energetice si sa-si reduca dependena de gazul rusesc, ilustrata luna trecuta de disputa costisitoare dintre Moscova si Kiev, care a dus la sistarea aprovizionarilor pentru o mare parte din Europa.

Miza la Haga a fost legata de drepturile de exploare si exploatare pe o suprafata de 12.000 de kilometri patrati, care, spune Romania, ar putea contine rezerve de mai mult de 100 de miliarde de metri cubi de gaz natural. Cateva mari companii straine, reaminteste Reuters, si-au exprimat interesul de a investi in zona, inclusiv Total, Royal Dutch Shell, BP si OMV.

Potrivit Reuters, ca parte a hotararii, Curtea a determinat ca mica Insula a Serpilor, de marimea a 20 de terenuri de fotbal, poate fi considerata o insula mai degraba decat o formatiune stancoasa.

Ucraina sustinea ca este o insula locuita, economic activa, unde locuiesc circa 100 de oameni, inclusiv personal militar, paznicii farului si oameni de stiinta impreuna cu familiile lor. Romania afirma ca e doar o stanca, iar Ucraina a dezvoltat o activitate aici avand in minte exclusiv decizia Curtii.

Agentia France Presse anunta decizia CIJ, adaugand ca instanta a definit frontiera maritima romano-ucraineana pe care a trasat-o urmand in mare parte o linie echidistanta intre coastele celor doua tari.

Reprezentantii ambelor tari s-au declarat satisfacuti de decizia Curtii, despre care AFP precizeaza ca a fost luata in unanimitate.

"Este sfarsitul unui conflict", a declarat agentul Romaniei Bogdan Aurescu, potrivit caruia Romania a obtinut aproape 80% din teritoriul disputat. "Suntem satisfacuti de decizia Curtii", a spus si reprezentantul Ucrainei, Oleksandr Kupcisin.

Romania sesizase CIJ in 2004 dupa esecul negocierilor bilaterale desfasurate intre 1988 si 2004, diferendul avand in centru Insula Serpilor, insulita nelocuita aflata in posesia Ucrainei, reaminteste agentia franceza.

Ucraina afirma ca toate zacamintele explorate raman pe partea ucraineana

Presedintia ucraineana a salutat decizia, apreciind ca aceasta permite celor doua tari sa inceapa explorarea platoului continental aflat pana in prezent in litigiu.

"Decizia CIJ permite Ucrainei si Romaniei sa inceapa explorarea zacamintelor de petrol si gaz din apropierea Insulei Serpilor" ce apartin Ucrainei, a declarat adjunctul sefului administratiei prezidentiale, Andri Goncearuk.

Desi decizia CIJ se bazeaza in special pe o linie echidistanta intre coastele celor doua tari, "practic toate zacamintele explorate raman de partea ucraineana", a remarcat Goncearuk, potrivit AFP.

El a estimat si ca decizia judecatoreasca "va crea conditiile necesare pentru atragerea de catre fiecare parte a investitiilor straine pentru explorarea si exploatarea resurselor naturale din aceasta parte a Marii Negre".

Associated Press scrie ca Romania a primit cea mai mare parte din zona in litigiu bogata in hidrocarburi, in urma deciziei CIJ care a pus capat unei dispute de peste 40 de ani.

Decizia s-a concentrat partial in jurul unei insule stancoase si neospitaliere apartinand Ucrainei si pe care legenda o leaga de eroul mitologic Ahile.

AP precizeaza insa ca decizia finala nu face nicio referire la resursele subterane si nu este clar cum va imparti noua linie de delimitare accesul la miliardele de metri cubi de gaze si milioanele de tone de petrol despre care se crede ca se afla aici.

AP se opreste asupra unor amanunte legate de Insula Serpilor, amintind ca, potrivit legendei, Ahile ar fi fost ingropat acolo. De altfel, pe insula au fost descoperite ruine a ceea ce se crede a fi un templu in cinstea razboinicului grec.

Agentia germana DPA noteaza, la randul ei, ca CIJ a pus capat anilor de disputa dintre Kiev si Bucuresti legata de drepturile de pescuit si de exploatare din teritoriul din Marea Neagra aflat la est de Delta Dunarii.

Un element-cheie al contenciosului era Insula Serpilor, controlata de Ucraina, care, potrivit diplomatilor de la Kiev, da dreptul Ucrainei sa exploreze pentru petrol si gaz in apele revendicate de Romania, scrie DPA, care noteaza ca CIJ nu a fost de acord cu acest punct de vedere spunand ca insula, desi locuita, nu are nicio influenta asupra delimitarii apelor teritoriale dintre Romania si Ucraina.

Publicatia electronica de la Bruxelles EUobserver scrie ca instanta de la Haga a decis impotriva Ucrainei in disputa teritoriala cu Romania, notand si ca decizia are implicatii economice.

"Decizia traseaza o linie echitabila intre cele doua parti", a declarat purtatorul de cuvant al CIJ, Maxim Schouppe. "Insa potrivit liniei trasate de Curte, Romania primeste o bucata mai mare decat Ucraina din zona disputata".

Disputa a impiedicat cele doua tari sa organizeze licitatii pentru companiile interesate sa foreze in zona, precum Petrom, Romgaz, Lukoil, Total, Shell si OMV.

Insula Serpilor nu mai poate fi considerata cel mai avansat punct al teritoriului ucrainean

Agentia rusa ITAR-TASS citeaza declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe, Vasili Kirilici, care a spus ca rezolvarea disputei de catre cea mai inalta instanta a ONU creeaza oportunitati diverse pentru consolidarea cooperarii dintre cele doua tari.

Potrivit ITAR-TASS, decizia CIJ arata ca Insula Serpilor nu mai poate fi considerata cel mai avansat punct al teritoriului ucrainean.

La randul sau, agentia rusa RIA Novosti titreaza: "Insula Serpilor: CIJ aplica o palma Kievului in litigiul sau cu Bucurestiul" si relateaza ca CIJ a considerat imposibila extinderea Zonei Economice Exclusive a Ucrainei in Marea Neagra pe platoul continental al Insulei Serpilor, care, potrivit expertilor, ar fi bogat in hidrocarburi.

Europa Libera apreciaza ca decizia CIJ a fost una de compromis, desi partea cea mai importanta a platoului maritim din jurul Insulei Serpilor a revenit Romaniei. Zona, mai remarca Europa Libera, are acces potential la mari zacaminte de petrol si gaz.

Euronews scrie ca judecatorii de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga au confirmat asertiunea Ucrainei ca Insula Serpilor este intr-adevar o insula nelocuita, nu doar o stanca.

CIJ a desenat o noua granita maritima intre cele doua tari, acordand fiecareia acces la zacaminte importante, dar neexplorate inca, de hidrocarburi.

Daca Ucraina considera ca Insula Serpilor ii da dreptul la ape teritoriale extinse spre vest, Romania dorea o granita impinsa mai spre nord, iar in cele din urma, judecatorii au trasat o linie de delimitare care acorda Romaniei 80% din suprafata pe care o cerea.

Romania si-a declarat "satisfactia" fata de decizie, in timp ce partea ucraineana a numit-o "un compromis intelept", adauga postul european de televiziune.

BBC spune ca Romania a primit patru cincimi din zona pe care o revendica, in urma deciziei uninime a celor 15 judecatori, pe care ambele parti anuntasera dinainte ca o vor respecta. Curtea a decis si ca Insula Serpilor poate fi considerata o insula, si nu doar o stanca, asa cum sustinea Romania, adauga BBC. Decizia va permite Ucrainei sa isi stabileasca o Zona Economica Exclusiva, care, potrivit Conventiei ONU a Dreptului Maritim, se intinde pe 200 de mile nautice pornind de la insula, afirma BBC.

Postul de radio francez RFI face un istoric al Insulei Serpilor aflata la 45 de kilometri de Sulina, despre care reaminteste ca a apartinut Romaniei pana in 1948.

Dupa decizia Curtii, noteaza RFI, Romania considera ca Ucraina nu mai poate reclama dreptul de a exploata singura resursele submarine ale zonei.

Mai mult, romanii considera ca au dreptul sa exploateze cea mai mare parte a zacamintelor de gaz pe o raza de cativa kilometri in jurul insulei, iar mai multe companii petroliere si-au anuntat deja interesul pentru prospectare.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#presa internationala, #Romania castiga Haga , #stiri externe