Presedintele ceh Vaclav Klaus vrea sa-si faca un nou partid eurosceptic

Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 08:45
819 citiri
Presedintele ceh Vaclav Klaus vrea sa-si faca un nou partid eurosceptic

Presedintele ceh Vaclav Klaus a anuntat joi ca s-ar putea retrage din partidul de guvernare, ODS, si ca sustine infiintarea unei noi formatiuni de dreapta, care sa-i impartaseasca viziunea eurosceptica.

"Este absolut indispensabil sa existe un partid care sa priveasca inte-un mod realist ceea ce se intampla in prezent in Europa", a afirmat Klaus, citat joi seara de site-ul www.idnes.cz, preluat de AFP.

Potrivit sefului statului, crearea unuia astfel de partid "este necesara atat in Cehia, cat si in toata Europa".

Curtea Constitutionala din Cehia a decis miercuri ca Tratatul de la Lisabona nu incalca legea fundamentala a tarii, deschizand astfel calea spre ratificarea textului in Parlament, wspre nemultumirea lui Klaus.Presedintele le-a cerut celor 15 judecatori ai instantei sa respinga textul, care contrazice "principiul suveranitatii Cehiei", din punctul sau de vedere.

Totusi, tratatul a fost aprobat de Guvernul de centru-dreapta, condus de premierul Mirek Topolanek, liderul partidului liberal ODS, fondat de Klaus la scurt timp dupa Revolutia de Catifea din 1989.

Presedinte de onoare al ODS si critic al lui Topolanek, Klaus a sugerat joi ca ar putea renunta in curand la acest rang. "Probabil voi mai ramane numai cateva zile la ODS. Vom vedea", a afirmat seful statului.

Potrivit cotidianului ceh Lidove Noviny, presedintele Klaus ar putea infiinta un nou partid eurosceptic dupa modelul grupului Libertas, condus de omul de afaceri irlandez Declan Ganley.

Dupa ce s-a intalnit cu Gandley in timpul vizitei sale recente in Irlanda, Klaus, a carui tara va detine presedintia UE in primele sase luni din anul 2009, s-a declarat un "disident" european.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#Vaclav Klaus, #Cehia, #presedinte, #partid nou , #stiri externe