Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Prima sedinta a Parlamentului moldovean, in atentia CC

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 19:04
520 citiri
Prima sedinta a Parlamentului moldovean, in atentia CC

Experti in drept de la Chisinau recomanda CC sa respinga contestatia comunistilor privind legalitatea primei sedinte a Parlamentului, iar liderilor politici sa inceapa modificarea Constitutiei pentru a preveni viitoare crize legate de alegerea sefului statului.

Curtea Constitutionala de la Chisinau urmeaza sa se pronunte marti pe marginea legalitatii primei sedinte a Parlamentului, cand comunistii au parasit sala de sedinte, iar in absenta lor majoritatea democrata a ales presedintele legislativului - pe liberalul Mihai Ghimpu.

Subiectul sedintei CC de marti a fost discutat in cadrul unei intalniri de lucru si de catre cei patru lideri ai partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), care insista asupra faptului ca, prin contestatia sa, Partidul Comunistilor a amanat cu mai bine de doua saptamani adoptarea unor decizii extrem de importante pentru Republica Moldova, confruntata cu o criza economica de proportii.

Comunistii au contestat aceasta sedinta a Parlamentului, cand ei, in incercarea de a boicota prima zi a lucrarilor Legislativului, au cerut o pauza pana la 4 septembrie.

Juristii formatiunii au identificat 13 articole din Constitutie care ar fi fost incalcate, din punctul lor de vedere, de AIE, alianta reprezentata de 53 de deputati. AIE a continuat sedinta Legislativului in absenta comunistilor, alegandu-l pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, in functia de de presedintele al Parlamentului.

Noua experti, doctori si conferentiari in drept, au trimis luni un set de recomandari CC si liderilor grupurilor parlamentare, elaborate in urma unor dezbateri organizate de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale Viitorul de la Chisinau.

Expertii in Drept Constitutional considera ca alegerea lui Mihai Ghimpu in functia de presedinte al Parlamentului a fost legala.

In cazul nealegerii, de doua ori consecutiv, a sefului statului de catre Parlament, noi alegeri parlamentare anticipate vor fi anuntate in Republica Moldova pentru inceputul anului viitor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#legalitate sedinta Parlament Chisinau, #sesizare comunisti CC, #Parlament Chisinau Curtea Constitustionala , #stiri externe