Primaria Cracoviei anuleaza un mars al homosexualilor

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 17:55
1116 citiri
Primaria Cracoviei anuleaza un mars al homosexualilor

Autoritatile locale din Cracovia sunt acuzate de o organizatie pentru drepturile homosexualilor ca cedeaza in fata homofobiei, dupa ce a intezis un mars al homosexualilor care ar fi coincis cu o vizita a sefului statului, Lech Kaczynski.

Ramura poloneza a Retelei de cultura gay si lesbiana intentiona sa organizeze un miting si un mars in 31 octombrie, pentru a marca ziua de nastere a unui rege polonez din secolul al XV-lea despre care se crede ca era homosexual, Wladyslaw Warnenczyk (foto), transmite Reuters.

Acesta a domnit din 1434 pana in 1444, cand a fost ucis in batalia cu turcii otomani de la Varna, Bulgaria. Ideea ca regele ar fi fost homosexual a fost pusa in circulatie de un cronicar contemporan, dar unii istorici o contesta.

Autoritatile locale s-au temut ca evenimentul il va deranja pe presedintele Lech Kaczynski, care este asteptat la Cracovia in aceeasi zi pentru festivitati ce marcheaza 90 de ani de la recastigarea independentei Poloniei.

"Am primit un document oficial de la primarie in care suntem informati ca evenimentul nostru nu a fost aprobat din cauza vizitei lui Lech Kaczynski", a spus Lukasz Palucki, membru al organizatiei de aparare a drepturilor homosexualilor.

"Nu imi imagineam in Polonia moderna este posibila interzicerea demonstratiilor, dar se pare ca este. Suntem tristi, dar calmi. Am mai avut in trecut experiente si conflicte cu presedintele pe asemenea probleme", a declarat el pentru Reuters.

Cand era primar al Varsoviei, Kaczynski, catolic fervent, a interzis marsurile homosexualilor in capitala, atragand condamnarea Curtii Europene pentru Drepturile Omului.

"Astazi lumea ne considera homofobi, desi istoria noastra arata ca in Evul Mediu eram singura tara in care homosexualitatea nu era pasibila cu pedeapsa cu moartea", a spus Palucki, citat vineri de Gazeta Wyborcza.

Kaczynski a negat ca ar fi homofob, dar a facut diverse comentarii care au iritat comunitatea homosexualilor si presa liberala.

Tadeusz Czarny, directorul administrativ al consiliului local din Cracovia, a explicat ca negarea permisiunii de a organiza evenimentul nu are legatura cu faptul ca este vorba despre un eveniment al homosexualilor. El a spus ca si alte evenimente prevazute in aceeasi zi au fost anulate.

Oficialul local a adaugat totusi: "Cred ca presedintele nu ar fi fost fericit sa descopere ca evenimentul patriotic la care trebuia sa participe are loc in acelasi timp cu unul al homosexualilor".

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Constanţa au amendat cu 50.000 de lei o primărie din judeţ, deoarece nu a ridicat deşeurile care erau depozitate ilegal pe mai multe terenuri. Comisarii...
#Wladyslaw Warnenczyk, #primarie, #interzice, #mars, #gay, #vizita, #cracovia , #stiri externe