Prioritatea lui Obama: Sa reconstruim America

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 20:05
5445 citiri
Prioritatea lui Obama: Sa reconstruim America

"Trebuie sa ne stergem de praf si sa reconstruim America", a declarat Barack Obama, primul barbat de culoare care a devenit pe 20 ianuarie 2009 presedintele Statelor Unite.

Dupa cinci ani de zile in care a fost doar un senator obscur de Illinois, Barack Obama a daramat toate barierele si a convins americanii ca este timpul pentru o schimbare.

In stilul inconfundabil, cel de-al 44-lea presedinte al Americii si-a rostit discursul multumindu-i lui George Bush pentru ceea ce a facut pentru SUA. El a declarat ca americanii au ales "mai degraba speranta decat frica", alegandu-l pe el ca presedinte, in discursul de investitura rostit pe treptele Capitoliului.

De asemenea, el a declarat ca Statele Unite sunt "dispuse sa conduca" din nou. "O tara nu poate prospera prea mult daca ii favorizeaza doar pe cei mai prosperi", a adaugat el.

In legatura cu economia americana, Barack a precizat ca aceasta este "victima lacomiei si iresponsabilitatii". Obama le-a cerut americanilor sa-si coboare pretentiile in acest moment de criza, pentru ca problemele nu pot fi rezolvate nici usor, nici rapid.

"Suntem o tara tanara, dar a venit timpul sa lasam deoparte copilariile, sa ducem mai departe acest dar extraordinar pe care natiunea a dus-o: toti suntem liberi, toti avem dreptul la o sansa in viata", a spus Obama.

Noul presedinte american, Barack Obama, a promis ca Statele Unite vor "incepe sa se retraga din Irak in mod responsabil". "Vom incepe sa lasam Irakul poporului sau in mod responsabil si sa obtinem o pace durabila in Afganistan", a declarat Obama in primul sau discurs de presedinte.

De asemenea, el a precizat ca Statele Unite vor lupta impotriva incalzirii globale.

Prioritati si amanari

Obama preia presedintia SUA pe un urias val popular de speranta si sprijin.

Cu toate acestea, el insusi a avut grija sa precizeze ca "va fi mai greu inainte sa devina usor", incercand sa tempereze impresia ca o data cu preluarea functiei se vor rezolva ca prin minune toate problemele economiei, razboaiele si onflictele, iar America va redeveni superputerea absoluta a lumii.

Prima zi de lucru a noului presedinte, "Ziua 1", va fi chiar miercuri. Dupa o scurta vizita la o biserica din Washington, Obama se va intoarce la Casa Alba pentru o zi extrem de aglomerata, in cursul careia spera sa se ocupe de toate prioritatile pe care le-a identificat in perioada de tranzitie.

Sunt programate doua intalniri cu echipa economica si cea de securitate nationala (in aceasta ordine, a prioritatii), pentru a discuta planul de salvare a economiei americane si pasii urmatori in razboaiele din Irak si Afganistan.

De altfel, este de asteptat sa se tina de cuvant cu privire la o promisiune din campania electorala, potrivit careia "in prima mea zi la Casa Alba, ii voi convoca pe comandantii Armatei si le voi trasa o noua misiune" pentru a pune capat razboiului din Irak.

Pentagonul a intocmit deja planurile de retragere ale brigazilor americane de lupta in decurs de 16 luni de la preluarea presedintiei de catre Obama si de a redistribui mare parte din acestea in Afganistan.

Mai mult, Obama se va folosi de un ordin executiv pentru a cere inchiderea inchisorii Guantanamo Bay din Cuba si interzicerea acelor tehnici de interogare denuntate drept tortura.

Ambele chestiuni sunt extrem de daunatoare imaginii SUA in lume, si prin folosirea un ui ordin executiv Obama se asigura ca vointa sa este rapid pusa in aplicare, fara a fi intarziata de tergiversarile Congresului.

Obama va actiona surprinzator de rapid si in chestiunea Orientului Mijlociu. David Axelrod, unul dintre consilierii lui Obama, a spus ca acesta "intentioneaza sa se angajeze timpuriu si agresiv in diplomatie, in intreaga lume".

In acest sens, Obama l-ar putea numi pe Dennis Ross, unul dintre cei mai cunoscuti diplomati din epoca lui Bill Clinton, in functia de trimis special pentru Orientul Mijlociu.

George Mitchell, fost senator, este un alt nume vehiculat in legatura cu declansarea discutiilor de pace intre palestinieni si israelieni.

Prioritatea absoluta ramane insa economia. Orice altceva trece in plan secund, pentru o rezolvare ulterioara, eventual intr-un al doilea mandat.

Obama a convins deja Congresul sa-i acorde autoritatea sa cheltuiasca a doua jumatate a planului de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea sistemului financiar.

Este posibil ca astfel Obama sa reuseasca sa convinga bancherii sa ajute proprietarii in pericol de a-si pierde casele si sa acorde credite pentru investitii.

Axelrod a facut lumina si in acest sens. "Va avea un mesaj puternic pentru bancheri. Vrem sa vedem ca se acorda din nou credite. Nu vrem ca ei sa stea bine-mersi pe banii primit de la contribuabili", a precizat consilierul.

Noul presedinte este pe punctul de a incheia o intelegere cu privire la un plan de revenire a economiei in valoare de peste 825 de miliarde de dolari, care include un program masiv de constructii si infrastructura si reduceri de taxe care vor stimula cheltuirea.

"Greaua mostenire" a epocii Bush nu se limiteaza la economie si razboaie, asa ca Obama are in plan sa semneze o lege care extinde asigurarile de sanatate la copiii din familii sarace si un ordin executiv prin care sa deblocheze finantarea in domeniul celulelor stem.

Ana Ilie, Anca Bundaru

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Barack Obama investitura, #discurs Obama Capitoliu, #biblie Abraham Lincoln, #prioritati Obama, #plan anticriza , #stiri externe