Problemele economice din Rep. Moldova alimenteaza tulburarile politice

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 22:54
2167 citiri
Problemele economice din Rep. Moldova alimenteaza tulburarile politice
Foto: Reuters

Pe langa rezultatul alegerilor legislative, problemele economice reprezinta unul dintre factorii aflati la baza protestelor lansate in Republica Moldova saptamana aceasta, care au degenerat marti, cand manifestantii au devastat Parlamentul si Presedintia.

O serie de proteste violente au avut loc la Chisinau marti, manifestantii acuzand Partidul Comunist, aflat la conducere, ca a fraudat alegerile legislative de duminica.

Insa si problemele economice reprezinta un factor al acestor evenimente, in conditiile in care sute de mii de moldoveni care au plecat sa munceasca in strainatate se confrunta in prezent cu reduceri de personal sau de salarii, provocate de criza economica, comenteaza Reuters.

Nivelul banilor trimisi de moldovenii care lucreaza in strainatate in tara lor de origine a scazut, ceea ce afecteaza economia fostei republici sovietice. In plus, investitorii urmaresc indeaproape evolutia evenimentelor de la Chisinau pentru a determina cum pot afecta acestea Ucraina si Rusia invecinate.

Economia moldoveana, evaluata la sase miliarde de dolari, este dominata de agricultura, iar peste o treime din Produsul sau Intern Brut (PIB) este asigurata din sumele trimise din strainatate. Astfel, potrivit unui clasament al Bancii Mondiale, numai Tadjikistanul depaseste Republica Moldova din acest punct de vedere.

"Veniturile trimise din strainatate au scazut deja cu circa o treime in ianuarie" 2009 fata de ianuarie 2008, a declarat Natalia Lescenko, expert la centrul Global Insight de la Londra.

"Aceasta este o lovitura foarte grava, pentru ca inainte moldovenii traiau datorita rudelor care lucreaza in strainatate, dar, in prezent, Guvernul trebuie sa gaseasca locuri de munca pentru acestia in tara sau sa le acorde un fel de ajutor social", a adaugat ea.

Majoritatea banilor provin din Rusia si Italia, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Circa un sfert din forta de munca moldoveana lucreaza in strainatate.

Rusia, care se confrunta cu prima sa perioada de recesiune din ultimul deceniu, a desfiintat milioane de locuri de munca, a redus salariile si cotele de imigratie. La randul sau Italia este in recesiune de circa un an, iar situatia nu este mai buna nici in restul Europei.

Potrivit estimarilor BERD, cresterea economica a Republicii Moldova va scadea la 1,7% in 2009, aproximativ un sfert din valoarea de anul trecut. "Faptul ca Republica Moldova este relativ saraca face ca impactul asupra standardului de viata sa fie si mai acut", a spus Libor Kroska, directorul filialei BERD de la Chisinau.

Scaderea sumelor trimise din strainatate reduce si cererea de moneda moldoveneasca. In aceste conditii, leul moldovenesc s-a depreciat cu 6% fata de dolar anul acesta, ceea ce a determinat banca centrala sa indemne consumatorii sa nu intre in panica "fara motiv".

Ratingul pentru credite 'B-' al Republicii Moldova ar putea fi coborat daca protestele politice persista, insa efectele negative asupra regiunii par sa fie limitate in prezent, apreciaza agentia de rating Fitch, intr-un comentariu publicat miercuri.

"Exista deja destul risc politic luat in considerare in ratingul 'B-' al Moldovei, dar daca tulburarile se prelungesc sau se accentueaza si afecteaza economia, ne asteptam sa luam unele decizii legate de rating", a spus seful departamentului Fitch pentru ratinguri suverane ale Europei Emergente, Edward Parker.

Ratingul acordat Moldovei este unul din categoria speculativ (junk) - fara recomandare de investitii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteste Republica Moldova, #probleme economice Moldova , #stiri externe