Protest la Chisinau: "6 aprilie - zi de doliu national" (Galerie foto, Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 10:27
3724 citiri
Protest la Chisinau: "6 aprilie - zi de doliu national" (Galerie foto, Video)
Foto: unimedia.md

Mii de tineri au protestat, luni, in Piata Marii Adunari Nationale din capitala Republicii Moldova, Chisinau, impotriva rezultatului alegerilor parlamentare din 5 aprilie, cand Partidul Comunistilor (PCRM) a castigat alegerile pentru a treia oara consecutiv.

Scanteia protestului s-a declansat pe Internet, unde a circulat mesajul "6 aprilie - zi de doliu national", indemnand tinerii sa vina cu o lumanare, la orele 18.00 la monumentul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant.

Acelasi mesaj circula si marti, tinerii molodveni fiind hotarati sa organizeze inca o zi de proteste.

Protestul de luni a durat in jur de 4 ore si a inceput din piata monumentului lui Stefan cel Mare, unde initial s-au adunat cateva sute de tineri, scrie Info-Prim Neo.

Estimarile variaza de la o publicatie la alta - in vreme ce presa moldoveneasca a numarat 10-20.000 de tineri, Reuters a apreciat ca au fost doar 8.000.

Ulterior, manifestantii s-au deplasat pana in fata sediului Presedintiei, blocand traficul pe bulevardul Stefan cel Mare si scandand "Jos comunistii", "Libertate", "Vot fraudat", "Lupt, rezist, sunt anti-comunist", "Jos dictatura.

Dupa aproximativ jumatate de ora, tinerii s-au reintors in Piata Marii Adunari Nationale, cerand repetarea votului din 5 aprilie.

La protest au participat si liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, vicepresedintele PL si primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca, Leonid Bujor, membru Alianta "Moldova Noastra", liderii Miscarii social-politice Actiunea Europeana si alti politicieni.

Acestia si-au exprimat solidaritatea cu protestatarii "impotriva clanului lui Voronin".

Alexandru Tanase, reprezentant al PLDM, s-a declarat alaturi de tineri, precizand ca, potrivit calculelor opozitiei, "PCRM a furat cel putin 10% din voturile alegatorilor".

Protestul a decurs fara incidente, dar a fost supravegheat de politie.

Actiunea a fost organizata de cateva ONG-uri, iar indemnul de a participa la aceasta a fost transmis pe internet si de la persoana la persoana pe parcursul zilei de luni, au declarat cei prezenti la manifestare.

Ieri seara, spatiul internaut moldovenesc s-a umplut cu mesaje de tipul "Tinerii declara ziua de 7 aprilie - zi de doliu national in Republica Moldova. Daca nu ai votat pentru PCRM - ia o lumanare si iesi in strada, ora 10.00, la Stefan cel Mare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest alegeri Moldova, #alegeri parlamentare Moldova , #stiri externe